Deputat Platforma DA: Scenariul absenţei deputaţilor la şedinţele plenare pentru dizolvarea Parlamentului este irelevant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Plingau Facebook

Deputatul Platformei DA Dinu Plîngău consideră că scenariul vehiculat care prevede lipsa deputaţilor de la şedinţele plenare, cu scopul declanşării alegerilor anticipate, este irelevant sub aspect juridic şi politic.

 „Conform Constituţiei, termenul de 90 de zile în care Parlamentul nu adoptă legi în calitate de condiţie a dizolvării Legislativului, nu se calculează în perioada vacanţei. Respectiv, termenul respectiv expiră mai târziu decât obligativitatea de a pune în aplicare celelalte scenarii, cu numirea sau nenumirea guvernului. Sub aspect politic, la fel, e irelevant pentru că în Parlament se află partide parlamentare care în contextul unor eventuale alegeri anticipate vor vrea să folosească tribuna Parlamentului pentru a se pronunţa. Nu cred că deputaţii vor merge pe această cale”, a explicat Dinu Plîngău la dezbaterea publică: „Cum văd partidele parlamentare alegerile anticipate, dacă le văd?”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Potrivit lui, poziţia Platformei DA a rămas aceeaşi: în favoarea alegerilor parlamentare anticipate. Referindu-se la aspectele juridice ce ţin de declanşarea alegerilor, acesta susţine că există cadrul constituţional, care trebuie să fie respectat. În opinia sa, declanşarea alegerilor anticipate depinde de atingerea unui consens între instituţia parlamentară şi cea prezidenţială. „În cazul în care nu vor fi respectate condiţiile constituţionale de către una din instituţii, va începe un război instituţional, vor merge reprezentanţii celor două instituţii la Curtea Constituţională şi evident alegerile parlamentare vor fi amânate pe un termen nedeterminat. Alegerile parlamentare trebuie să fie organizate rezonabil, prin comunicare. Parlamentul să găsească consensul adecvat şi potrivit cu instituţia prezidenţială, să fie discutate toate consecinţele, situaţia reală în care e Republica Moldova, să se numească data alegerilor, astfel încât să existe un consens majoritar între partidele parlamentare şi cele neparlamentare. Atunci, acest lucru se poate declanşa fără războaie şi fără declaraţii tari. De ce avem nevoie? De discuţii, de un consens, de mai multă comunicare!” a subliniat deputatul.

Dinu Plângău a menţionat că nimeni, la momentul actual, nu poate spune cert, dacă eventualele anticipatele vor aduce o viaţa mai bună şi o majoritate care se va gândi la oameni. Cert însă este faptul că în Parlamentul actual se constată o situaţie în care partidele politice sunt într-o confruntare foarte deschisă şi nu pot ajunge la un numitor comun pentru a livra un guvern capabil să rezolve problemele esenţiale cu care se confruntă cetăţenii, spune acesta. „În cazul imposibilităţii de a livra rezultate bune pentru cetăţeni, avem nevoie de alegeri anticipate în care aceştia să se expună. Asta va da şi o oportunitate partidelor politice într-un mandat de patru ani să se aşeze la masa de discuţii şi să găsească nişte compromise pentru a livra un executiv normal şi bun pentru cetăţeni. În cazul în care nu se va ajunge la acest consens între preşedinte şi o eventuală majoritate parlamentară, există riscul să se înceapă o confruntare care poate declanşa inclusiv procedura de suspendare a preşedintelui. Pentru asta e nevoie doar de 34 de semnături ale deputaţilor din Parlament. Cea mai bună şi rapidă cale de a dizolva Parlamentul e ca preşedintele şi eventuala majoritate parlamentară să aibă un consens referitor la data şi modul alegerilor, iar candidatul înaintat de preşedinte să nu fie votat de majoritate şi atunci uşa către aceste alegeri e deschisă în mod constituţional”, a atenţionat deputatul din Fracţiunea Platformei DA.

Dezbaterea publică „Cum văd partidele parlamentare alegerile anticipate, dacă le văd?”, este ediţia a 167-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite