Deputat PSRM: Indexarea pensiilor judecătorilor şi procurorilor trebuie să fie limitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Indexarea pensiilor judecătorilor şi procurorilor trebuie să fie limitată. Subiectul necesită examinare în contextul propunerii preşedintelui Igor Dodon de a indexa pensiile de două ori pe an. Declaraţia aparţine deputatului socialist Vladimir Odnostalco, trasnmite IPN.

Parlamentarul susţine că pensiile unor judecători şi procurori sunt de zeci de mii de lei şi acest lucru nu este corect în raport cu ceilalţi pensionari din Republica Moldova. Totodată, deputatul spune că acest subiect trebuie abordat foarte atent pentru a nu încălca drepturile omului şi pentru ca Republica Moldova să se pomenească cu dosare pierdute la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Vladimir Odnostalco susţine că au fost elaborate câteva proiecte, dar încă nu au fost făcute publice. Una dintre soluţii ar fi plafonarea pensiilor, pentru că deţinătorii de pensii mari din Republica Moldova primesc pensii mai mari decât volumul de bani pe care l-au vărsat în fondul social.

„Dacă omul primeşte pensie de 20 de mii de lei, el nu are dreptul moral să pretindă la indexarea comună de două ori pe an care se propune. Aceasta este o variantă de soluţionare a problemei, dar acest subiect trebuie abordată cu multă acurateţe pentru că dacă se va începe tăierea şi limitarea pensiei, atunci vom crea un precedent”, a declarat Vladimir Odnostalco în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă este de părere că judecătorilor şi procurorilor poate să le fie oferită posibilitatea să nu plătească impozit mai mare decât pentru cinci salarii medii, dar mai apoi pot să primească pensii doar de cinci ori mai mari decât pensia medie în Republica Moldova. Expertul spune că Fondul social este format în aşa fel încât sunt acordate privilegii la circa 8% din populaţie. „Noi trebuie să echilibrăm sistemul de pensii: plăteşti mult, primeşti pensie mare, dar 40%, nu 75% din salariu”, a declarat expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite