Deputaţii comunişti şi socialişti au contestat la CC modificările la Legea Procuraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vladimir Voronin şi Igor Dodon
Liderii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vladimir Voronin şi Igor Dodon

Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) au contestat la Curtea Constituţională modificările la Legea cu privire la Procuratură, aprobate de către majoritatea PAS. Anunţul a fost făcut de deputatul socialist Vasile Bolea, citat într-un comunicat de presă al PSRM, transmite IPN.

„Astăzi, împreună cu dl. Vladimir Voronin (preşedintele PCRM, n.r.), am semnat şi am depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicităm verificarea constituţionalităţii legii nr.102 din 24 august 2021 pentru modificarea legii cu privire la procuratură. Considerăm că această lege încalcă prevederile constituţionale, atentează grav asupra principiilor de separare a puterilor în stat şi face ingerinţă în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor. Ceea ce vrea să facă actuala guvernare – să subordoneze justiţia şi procuratura. Vor să aibă un procuror general de buzunar. De aceea, au scuipat în principiile statului de drept, nu au solicitat opinia şi expertiza structurilor internaţionale din domeniu şi au trecut cu vederea criticile şi opiniile societăţii civile”, a scris Vasile Bolea.

Modificările operate la Legea cu privire la Procuratură vizează instituirea unui mecanism de evaluare a activităţii procurorului general prin crearea unei comisii de evaluare. În eventualitatea în care comisia de evaluare acordă calificativul „nesatisfăcător” activităţii procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor propune şefului statului eliberarea sa din funcţie. Printr-un proiect de lege, PAS a modificat şi componenţa CSP. Astfel, numărul membrilor CSP a fost redus de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului UTA Găgăuzia şi a preşedintelui Uniunii Avocaţilor.

Deputaţii socialişti au susţinut că prin instituirea mecanismului de evaluare a activităţii procurorului general puterea şi-ar dori preluarea controlului asupra instituţiei Procuraturii. Scopul modificării legislaţiei este de a-l demite pe procurorul general şi de a pune la şefia Procuraturii o persoană obedientă PAS. De cealaltă parte, reprezentanţii PAS spun că evaluarea activităţii şefului procuraturii generale îl va responsabiliza şi-l va determina să acţioneze în interesul cetăţenilor.

La început de septembrie, preşedinta Maia Sandu a promulgat legea şi a declarat că modificările operate nu au menirea să subjuge instituţia Procuraturi Generale unei formaţiuni politice, ci au menirea de a o scoate din captivitatea unor grupări criminale. „Noi astăzi nu avem stat de drept, ca să vină societatea civilă şi să ne spună că atentăm la independenţa statului de drept. Noi suntem la etapa la care trebuie să creăm acest stat de drept. Noi îl vom crea şi abia atunci vom avea grijă ca acest stat de drept să nu stea la cheremul politicienilor şi să nu fie influenţat politic. Noi avem astăzi rămăşiţe ale sistemului lui Plahontiuc, cu judecători şi procurori care fac parte din grupări criminale”, a spus atunci Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite