Deputaţii îşi prezintă iniţiativele pentru noua sesiune a Legislativului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

În noua sesiune parlamentară, care urmează să înceapă în luna februarie, deputaţii vor pune accent, în primul rând, pe proiectele care vor viza domeniul social. În topul priorităţilor se vor afla şi lupta contra corupţiei, reforma justiţiei şi domeniul economic. Despre aceasta au anunţat deputaţii Sergiu Sîrbu, Igor Grosu şi Vlad Batrîncea la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu susţine că şi-ar dori ca în 2020 Parlamentul să fie mai activ şi mai aproape de cetăţeni. Potrivit lui, ar fi foarte bine să fie fortificat controlul parlamentar al legilor deja votate.

„Noi votăm legi bune, dar nu controlăm cum ele se execută. Ar fi bine ca acele legi bune să fie executate întocmai ca cetăţenii să simtă beneficiile oricărui proiect”, a afirmat Sîrbu.

Potrivit lui, PDM va continua să promoveze şi să susţină proiectele economice şi sociale care au fost înaintate în ultimii trei ani. „Vom înregistra iniţiative proprii din domeniul economic, social care să vină să îmbunătăţească calitatea vieţii şi să controlăm cum ele se execută. Este foarte important să lăsăm disputele politice, este foarte important să lăsăm subiectele sensibile la o parte, să învăţăm să ne auzim unii pe alţii, să lăsăm presiunile, intimidările şi ameninţările, care, cu regret, mai persistă”, a continuat democratul.

Igor Grosu, preşedintele fracţiunii Partidului Acţiune şi Solidaritate în Parlament, susţine că formaţiunea pe care o reprezintă va continua agenda legată de combaterea corupţiei. Pe dimensiunea socială, PAS va propune compensaţii pentru a oferi sprijin celor vizaţi de scumpirile la transportul interurban.

„Noi o să venim cu iniţiative privind compensaţiile, în special, pentru cei care sunt mai afectaţi, mă refer aici la bătrâni, dar şi cei care fac naveta între satele lor şi centrul raional, atunci când merg la medic, la muncă”, a concretizat Igor Grosu.

De asemenea, deputaţii din PAS se vor concentra şi pe domeniul medicamentelor, în special, pe „mafia medicamentului”. Deputatul a mai menţionat că se va propune ca femeile să primească plata pentru concediul maternal în baza salariului mediu pe economie, dar nu salariului minim. Proiectele pe care le va înainta PAS se vor referi şi la plăţi pentru persoanele care îngrijesc de persoane cu dizabilităţi. O altă direcţie pe care se va axa PAS, spune Igor Grosu, va fi susţinerea administraţiei publice locale şi dezvoltarea localităţilor rurale.

Deputatul PSRM, vicepreşedintele Parlamentului Vlad Batrîncea susţine că, în primul rând, socialiştii vor pune accent pe reforma justiţiei şi îmbunătăţirea condiţiilor în sistem. Totodată, deputatul spune că pentru PSRM este important ca pe agenda Parlamentului să figureze mai multe proiecte legate de sfera social-economică.

„În primul rând, proiecte care vin să îmbunătăţească în mod real, nu declarativ, nivelul de viaţă al cetăţenilor. Şi aici vrem să conlucrăm cu Guvernul, în sensul ca să aducem în Parlament cât mai multe proiecte de legi ce vizează sistemul de pensii, asistenţa socială”, a menţionat parlamentarul.

Potrivit lui, socialiştii urmează să înregistreze în legislativ mai multe proiecte de legi care se vor referi la domeniul medicinei, sistemului de achiziţii în farmaceutică.

Sesiunea de primăvară a Parlamentului va începe în luna februarie.

https://www.ipn.md/ro/deputatii-isi-prezinta-initiativele-pentru-noua-sesiune-a-legislativului-7965_1070996.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite