Deputaţii moldoveni au viziuni divergente despre cum se ajunge la anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii PSRM, Platformei DA şi PDM consideră că nu există altă soluţie pentru depăşirea impasului politic în care se află Republica Moldova, decât desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru de către preşedintele ţării, Maia Sandu, transmite IPN.

În acelaşi timp, potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, votarea unui Guvern nu va face nimic altceva decât să amâne momentul declanşării alegerilor parlamentare anticipate.

„Votarea unui guvern presupune prelungirea vieţii acestui parlament mizerabil, poate chiar anularea alegrilor parlamentare anticipate. În acest sens am propus şi semnarea declaraţiei privind necesitatea dizolvării Parlamentului, este un angajament politic pe care l-ar face toţi parlamentarii precum că ceea ce spun corespunde cu ceea ce urmează să facă”, a spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune ProTV.

În acelaşi timp, democraţii optează pentru votarea unui Guvern care să asigure depăşirea crizei sanitare şi economice în care se află ţara, iar ulterior să fie declanşat procesul dizolvării Parlamentului.

„Nu există altă ieşire din situaţie decât dna Maia Sandu să vină cu un candidat la funcţia de prim-ministru puternic, cu o echipă guvernamentală solidă şi cu un program de guvernare bun. Noi acum suntem ostaticii strategiei lui Dodon şi Şor. Cu ce va fi mai prost un guvern instalat, decât cel care este în demisie astăzi şi instrumentele guvernamentale sunt controlate de Dodon şi Şor?”, se întreabă liderul PDM, deputatul Pavel Filip.

Socialiştii spun că în lipsa unei majorităţi formalizate care să propună un candidat la funcţia de prim-ministru, şeful statului este cel care trebuie să vină cu propunerea. PSRM spune că nu a decis deocamdată dacă va vota sau nu un candidat propus de Maia Sandu în funcţia de şef al Cabinetului de Miniştri.

„Ne vom uita la acea candidatură la funcţia de prim-ministru, ne vom uita la toată garnitura guvernamentală, le vom adresa întrebări. La noi decizia privind votarea sau nevotarea Guvernului se ia în fracţiune, înainte de asta vom convoca Consiliul Republican al partidului, dar poziţia noastră este că trebuie să declanşăm alegeri anticipate”, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea.  

Şeful fracţiunii Platformei DA, Alexandru Slusari spune că formaţiunea sa este gată să voteze declaraţia privind necesitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate şi-i cere şefului statului să vină cât mai grabnic cu un candidat la funcţia de prim-ministru.

„Candidatura trebuie să fie una decentă, să nu discredităm instituţia Guvernului. Dacă Maia Sandu vine şi spune că Guvernul trebuie votat pe câteva săptămâni pentru a rezolva unele probleme, va fi o abordare, dacă ne spune că tentativele sunt doar formale, va fi altă abordare. Evident că noi nu vom vota cu PSRM şi cu Şor acest Guvern, dar va fi foarte clar cine îşi doreşte alegeri anticipate”, a declarat Alexandru Slusari.

Recent, PAS a propus adoptarea în Parlament a unei declaraţii privind necesitatea dizolvării Legislativului. Potrivit documentului, deputaţii urmează să se angajeze că nu vor asigura cvorum la şedinţa Legislativului în timpul căreia Guvernul urmează să creară vot de încredere Parlamentului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite