Deputaţii PLDM au depus la CC proiectul de sesizare privind alegerile, propus de societatea civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de sesizare a Curţii Constituţionale, înaintat Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte pentru promovare, de către Asociaţia Comunitatea „WatchDog.MD”, a fost depus la Curtea Constituţională, astăzi, 20 iulie. Acesta a fost preluat şi semnat de membrii Partidului Liberal Democrat din Parlament şi de către membrul Fracţiunii Partidului Liberal, Lilian Carp, subiecţi cu drept de sesizare a Înaltei Curţi, transmite IPN.

Deputatul PLDM Tudor Deliu a declarat că CC a fost rugată să interpreteze normele constituţionale pentru determinarea sensului exact al normelor prevăzute de articole din Constituţie prin următoarele aspecte: dacă în lipsa prevederilor şi criteriilor exacte stabilite de normele legale, pot fi invalidate alegerile de către instituţiile statului abilitate cu asemenea atribuţii; dacă prin invalidarea alegerilor, în lipsa prevederilor şi criteriilor exprese din normele legale, sunt afectate garanţiile constituţionale privind asigurarea dreptului la vot, dreptului de a fi ales şi a dreptului cetăţenilor de a participa la administrarea treburilor publice.

De asemenea, se cere o explicaţie de la CC privind validarea sau nu a alegerilor, de instanţele de judecată din oficiu, în lipsa unei cereri de anulare a alegerilor motivată şi însoţită de probele pertinente pe care se întemeiază, depusă de alegători, organele electorale sau concurenţii electorali participanţi la scrutinul electoral.

În proiectul de sesizare, Curtea mai este rugată să explice dacă în Republica Moldova se poate de constatat garantarea conceptului statului de drept prin prisma asigurării dreptului cetăţenilor de a participa la administrarea treburilor publice, precum şi a dreptului la vot şi de a fi ales şi dacă este cazul ca în jurisprudenţa constituţională să fie statuate fraudele electorale şi criteriile exprese ce pot duce la invalidarea alegerilor, până la remedierea acestor deficienţe de reglementare de către autoritatea legislativă.

Tudor Deliu a spus că nu este de domeniul Curţii Constituţionale să considere dacă alegerile au fost corecte sau nu. „Noi cerem să se expună asupra acelor articole care se referă la statul de drept, la suveranitate, la dreptul la vot, la dreptul la administrarea trebuirilor publice, la încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor şi alte articole”, a spus liberalul-democrat. De asemenea, potrivit deputatului, prin această sesizare aleşii îşi doresc protejarea cetăţeanului la viitoarele alegeri, „pentru a nu se întâmpla şi pe viitor ceea ce s-a întâmplat la alegerile din Chişinău”.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, reprezentanţii Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte au îndemânat subiecţii cu drept de sesizare a Curţii Constituţionale să preia de pe platforma www.alegerliber.md, un proiect de sesizare pe care să-l înregistreze la Înalta Curte. Proiectul este propus de membrii Asociaţiei Comunitatea „WatchDog.MD” şi vizează interpretarea normelor Constituţiei în cele cinci aspecte fundamentale ce vizează criteriile care pot duce la invalidarea alegerilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite