Deputaţii PPDA cer ministrului de Interne un raport detaliat privind situaţia criminogenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de deputaţi ai Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr solicită ministrului de interne, Pavel Voicu, să prezinte un raport detaliat privind situaţia criminogenă în ţară, în cadrul Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare. Totodată, ei fac un apel către preşedintele respectivei Comisii, Alexandru Jizdan, ca acesta să convoace şedinţa Comisiei, transmite IPN.

Potrivit deputaţilor, de la începutul anului în Republica Moldova se atestă „cod roşu de criminalitate”. Deputatul PPDA Vasile-Andrei Năstase consideră că ţara nu stă prea bine nici la capitolul accidente rutiere. El spune că anul 2020 a început cu mai multe crime care s-au produs pe întreg teritoriul ţării: la Bălţi, Ialoveni sau Criuleni, dar şi că anual pe traseele din ţară mor circa 300 de persoane.

Deputata Stela Macari, a remarcat că în urma cazului din satul Mălăieşti, raionul Criuleni , unde trei oameni au fost transportaţi la spital în stare gravă după ce au fost împuşcaţi de un bărbat de 62 de ani, şocant este că agresorul deţinea ilegal o armă cu ţeavă lisă şi o grenadă dezasamblată.

„Din unele surse am aflat că persoana a achiziţionat arma de la o altă persoană care nu avea acte de posesie. Putem trage concluzia că în Moldova nu există o evidenţă clară a armelor deţinute de persoane fizice, astfel oamenii pot procura arme oricând intrând în categoria potenţialilor criminali”, a conchis Stela Macari.

Deputatul Liviu Vovc, spune că are mai multe întrebări privind cazul omorului în bătaie a unui tânăr de la Costeşti, raionul Ialoveni. „De ce tânărul implicat în omor nu a fost tras la răspundere până acum având antecedente penale? A fost sau nu poliţia în acea seară la faţa locului? De ce nimeni nu a fost reţinut în noaptea respectivă? De ce minorul implicat a fost reţinut abia după 10 zile?”, se întreabă Liviu Vovc. El spune că a scris şapte solicitări de informaţii pe acest caz.

Deputatul Chiril Moţpan consideră că totul se întâmplă din cauza forţelor de ordine care nu sunt capabile de a controla situaţia. Potrivit lui, un factor catalizator al situaţiei criminogene grave este şi justiţia captivă care „funcţionează de multe ori exclusiv în interesul reprezentanţilor acesteia”.

Potrivit lui Chiril Moţpan, incapacitatea forţelor de ordine de a preveni cazurile de risc criminogen sau, cel puţin, de a interveni prompt, este iarăşi un impediment major în calea asanării situaţiei. „Cu regret, constatăm că Guvernul actual se află în incapacitate de a stopa avalanşa crimelor şi accidentelor rutiere sau măcar de a începe nişte procese reale de încetare a situaţiei”, a mai spus Chiril Moţpan.

https://www.ipn.md/ro/deputati-ai-pppda-cer-ministrului-de-interne-un-raport-7965_1070876.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite