Deputaţii primului Parlament critică afirmaţiile lui Ion Chicu: Lipsă de bun simţ şi jignire a demnităţii naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile grobiene ale premierului Chicu, şeful Guvernului de la Chişinău, în raport cu Guvernul României şi a oficialilor Uniunii Europene, sfidează nu numai bunul simţ, dar şi încalcă sacre valori general-umane, jigneşte demnitatea naţională a cetăţenilor Republicii Moldova, aduce grave prejudicii morale şi politice pe plan intern şi extern statului Republica Moldova.

Aprecierile se conţin într-o Declaraţie semnată de Alexandru Arseni, autorul proiectului Declaraţiei Suveranităţii, membru al Comisiei de elaborare a proiectului Constituţiei, în numele unui grup numeros de deputaţi ai Primului Parlament democratic al Republicii Moldova (legislatura 1990-1994), care a proclamat Independenţa Republicii Moldova, citată de IPN.

„Recenta replică a premierului Ion Chicu este o insultă nu numai în adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan, dar sfidează şi conţinutul Raportului Parlamentului European pentru Republica Moldova, care arată eşecurile guvernării socialiste de la Chişinău şi avertizează o dată în plus despre neîndeplinirea angajamentelor asumate pentru deblocarea unei noi tranşe din sprijinul financiar european”, se menţionează în Declaraţie.

Potrivit Declaraţiei, premierul dă dovadă de lipsă totală de bun simţ şi de un gest de-a dreptul scandalos din punct de vedere diplomatic, denigrator şi inacceptabil faţă de România. „Aceste declaraţii sunt cu atât mai regretabile, cu cât ele vin la numai câteva zile de la încheierea misiunii unei echipe de medici voluntari români care, în plin colaps medical, economic şi social, au luptat cot la cot cu medicii din Republica Moldova pentru salvarea de vieţi omeneşti, iar România a acordat un substanţial ajutor absolut dezinteresat cetăţenilor de pe malul stâng al Prutului”, a scris Alexandru Arseni

Acesta afirmă că nu este pentru prima dată când premierul Ion Chicu uzează de formulări sarcastice şi denigratoare în adresa Uniunii Europene şi a oficialilor acesteia. „Fiind încă în funcţia de consilier al preşedintelui Dodon, acesta publica un text insultător şi absolut nediplomatic în adresa partenerilor de dezvoltare”, a precizat Alexandru Arseni.

Totodată, grupul de deputaţi ai Primului Parlament democratic amintesc prim-ministrului Ion Chicu că, în conformitate cu Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova din 27 august 1991, Republica Moldova a stabilit relaţii diplomatice cu statele lumii, inclusiv România şi Uniunea Europeană în baza normelor de drept internaţional. Dezvoltând aceste valori în preambulul Constituţiei, se confirmă dorinţa Chişinăului de a trăi în bună înţelegere cu toate popoarele lumii conform principiilor şi normelor unanim recunoscute ale aceluiaşi drept internaţional.

„Exprimăm profundă indignare, condamnăm şi ne desolidarizăm de atitudinea iresponsabilă a premierului Chicu. Asemenea declaraţii sunt incompatibile cu funcţia de prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova”, susţin deputaţii Primului Parlament democratic.

https://www.ipn.md/ro/parlamentul-90-lipsa-de-bun-simt-si-jignire-a-7965_1073742.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite