Deputaţii Reniţă şi Ţîcu spun că au probe noi privind implicarea PSRM în operaţiunea Bahamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii Iurie Reniţă şi Octavian Ţîcu susţin că deţin noi probe privind „implicarea socialiştilor lui Igor Dodon în operaţiunea Bahamas”. Potrivit lor, este vorba despre o schemă prin care „Kremlinul ar fi finanţat Partidul Socialiştilor în 2016”. Mai mult, deputaţii susţin că „dosarul Bahamas este o dovadă clară a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Republicii Moldova”, transmite IPN.

„Precum cunoaşteţi, în 2016, Moscova a decis să finanţeze PSRM prin filiera Bahamas. Astăzi, prezentăm în exclusivitate documente. Dacă până acum am prezentat, oarecum fragmentar, câte ceva din probele incontestabile, care constituie suficient temei şi bănuieli rezonabile pentru a iniţia procese penale, astăzi venim cu toate documentele care demonstrează implicarea efectivă a fruntaşilor socialişti în operaţiunea de spălare a banilor şi de finanţare a campaniei electorale a lui Igor Dodon în 2016”, a declarat Iurie Reniţă, deputat în Fracţiunea ACUM, Platforma DA, într-o conferinţă de presă.

Potrivit parlamentarului, „documentul care demonstrează că PSRM a spălat 1,5 milioane de euro prin filiera „Bahamas” este un contract între o SRL din Bahamas şi „Exclusiv Media” SRL, fondator al căreia este liderul fracţiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiţă”. Potrivit lui, „ultima a împrumutat 1,5 milioane de euro de la SRL-ul din Bahamas”. Deputatul mai spune că acest împrumut nu se regăseşte în declaraţia de avere a socialistului.

Iurie Reniţă a precizat că toate documentele se află la Procuratura Anticorupţie şi, potrivit lui, este straniu că, având aceste probe incontestabile, PA nu a iniţiat urmărirea penală a persoanelor implicate, ci s-a limitat la câteva explicaţii care au venit de la Autoritatea Naţională de Integritate. Potrivit lui, organele de drept nu au efectuat cercetări în privinţa tuturor socialiştilor implicaţi în această operaţiune de spălare a banilor.

Deputatul neafiliat, Octavian Ţîcu, a menţionat că „dosarul Bahamas” este unul din multele care caracterizează sistemul politic din Republica Moldova. Ţîcu, care este şi candidat la funcţia de preşedinte, a menţionat că dosarul Bahamas relevă două aspecte importante în înţelegea viitorului. Primul aspect este influenţa pe care o are asupra Republicii Moldova serviciul de securitate al Federaţiei Ruse şi în general Kremlinul, prin interpuşii care actualmente reprezintă interesele acestui stat în Republica Moldova. Dar şi prin diverşi agenţi prezenţi în diferite partide politice, inclusiv în componentele Blocului ACUM.

Potrivit lui, al doilea aspect al acestui dosar relevă caracatiţa acestui sistem care atrage în guvernare, sub umbrela de protecţie, oameni compromişi. În opinia sa, nu există şanse de asanare a acestui sistem politic decât prin realizarea unei reîntregiri cu România şi aducerea unui sistem de securitate şi ordine legală controlat de NATO. Acesta spune că a decis să se implice în această campanie prezidenţială pentru a oferi cetăţenilor o alternativă la tot ce este în prezent în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite