Deputaţii vor elabora o strategie pentru integrarea europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Consiliului parlamentar pentru integrare europeană vor participa la elaborarea unei strategii pentru integrarea R. Moldova în UE şi vor monitoriza activitatea şi prestaţia delegaţiilor parlamentare în forurile europene. Parlamentul a constituit Consiliul pentru Integrare Europeană pentru a asigura un mecanism de comunicare şi coordonare în acest proces şi de armonizare a legislaţiei naţionale cu legislaţia comunitară, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis de legislativ, Consiliul va coordona aspectele ce ţin de implementarea politicii de integrare europeană şi va organiza audieri publice la acest subiect, va exercita controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Asociere şi a celui de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE.

Consiliul va fi în drept să solicite Guvernului să prezinte informaţii privind integrarea europeană, să audieze membrii Guvernului şi să emită opinii asupra poziţiei Republicii Moldova în relaţia cu UE, să monitorizeze negocierile dintre Guvern şi instituţiile UE, să exercite control asupra Guvernului în ceea ce priveşte utilizarea instrumentelor financiare şi a asistenţei europene.

Acesta va fi informat periodic de Guvern, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, despre subiecte de interes pentru Republica Moldova, aflate pe agenda europeană, rezultatele negocierilor. La fel, vor fi oferite informaţii despre gradul de îndeplinire a angajamentelor de armonizare a legislaţiei, proiectele de legi care vor fi înaintate de Guvern în vederea implementării rezultatelor negocierilor cu UE şi modul de utilizare a fondurilor europene.

Consiliul este condus de preşedintele Parlamentului Andrian Candu. Din componenţa sa fac parte 15 membri, inclusiv vicepreşedinţii Parlamentului, cei 9 preşedinţi de comisii, preşedinţii Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE şi ai Delegaţiei Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Euronest, secretarul general al Parlamentului şi şeful Direcţiei generale juridice a Secretariatului Parlamentului.

Potrivit Regulamentului de funcţionare, Consiliul parlamentar pentru integrare europeană se întruneşte o dată pe lună, de regulă, în şedinţe publice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite