Politică

articolul anterior articolul urmator

Deputatul Ştefan Gaţcan şi-a retras cererea de demisie. Cum îşi motivează decizia de a rămâne în Parlament

0
9 Jul 2020 11:05:22
Autor: Iurii Botnarenco

Deputatul Ştefan Gaţcan a anunţat că nu-şi va depune mandatul, deşi o săptămână în urmă a semnat o cerere de demisie, iar în aceeaşi zi a semnat o plângere la Procuratură în care afirma că a fost intimidat de deputaţii socialişti să demisioneze, după ce anunţase că aderă la Pro Moldova.

„M-am prins într-un joc politic şi în momentul când am înţeles că retragerea mea este folosită pentru a fi blocată activitatea Parlamentului, am decis că acest lucru nu este admisibil. Mai cu seamă că activitatea era blocată tocmai când trebuia să vină Guvernul cu majorarea de salarii pentru colegii mei medici, pentru pensionari, pentru agricultori şi alte categorii de cetăţeni”, a scris Ştefan Gaţcan pe pagina sa de Facebook.
 
Deputatul susţine că deşi luase decizia de a părăsi politica, nu putea fi indiferent „când am văzut ce haos, debandadă şi populism s-a creat în Parlament”. 
 
„De aceea, am luat decizia că prezenţa mea în Parlament este necesară cel puţin atâta vreme cât ea ajută ca ţara să nu intre în instabilitate şi blocaj. Rămân însă la ideea de a mă retrage din politică, atunci când retragerea mea nu va avea consecinţe grave asupra oamenilor şi a ţării. Absolut nimeni nu m-a presat să iau o decizie sau alta, sunt un om liber să decid ce e mai bine pentru alegătorii care mi-au dat votul. Îmi pare rău dacă am avut un comportament politic derutant pentru alegătorii mei, îmi asum această greşeală şi trag învăţămintele necesare din asta”, a afirmat Gaţcan.

Deputatul Ştefan Gaţcan a revenit în Parlament şi a participat la şedinţa în plen, asigurând în aşa fel cvorum pentru prezentarea proiectelor de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Şedinţa Legislativului a avut loc cu 51 de deputaţi, din totalul de 101, adică exact numărul necesar pentru ca şedinţa să poată fi desfăşurată.

Revenirea lui Gaţcan anume în acest moment este cu atât mai importantă pentru alianţa PSRM-PDM, deoarece cu prezenţa sa în Parlament, coaliţia de guvernare va deţine din nou 51 de mandate, adică majoritate parlamentară.

Pe de altă parte, în Parlament a fost înregistrată cererea de demisie a deputatului Gaţcan, iar Legislativul urmează să ia act de acest document la una din şedinţele în plen. Deşi iniţial cererea sa de demisie era pe ordinea de zi a Parlamentului, ulterior a fost scoasă. Acest fapt ar putea însemna că socialiştii l-au convins pe Gaţcan să nu-mi mai  dea demisia, deşi tot ei au fost cei care l-au indimidat pe parlamentar să demisioneze, după ce a părăsit PSRM şi a anunţat că aderă la Pro Moldova.

Cert este că Ştefan Gaţcan a devenit extrem de preţios în noua conjunctură politică din R. Moldova, pentru că de votul lui depinde existenţa majorităţii parlamentare dintre socialişti şi democraţi. 

Dacă cererea de demisie a lui Gaţcan va fi acceptată, atunci PSRM-PDM nu va mai deţine majoritate parlamentară, iar lipsa opoziţiei în Parlament va însemna şi lipsă de cvorum, cum s-a întâmplat recent în cazul asumării răspunderii Guvernului pentru mai multe legi, iar opoziţia a boicotat şedinţele în plen.

Amintim că la o zi după ce a anunţat că părăseşte fracţiunea Socialiştilor şi aderă la grupul Pro Moldova, Ştefan Gaţcan şi-a depus mandatul de deputat, însă această decizie a fost anunţată de şeful fracţiunii PSRM, Corneliu Furculiţă, deşi cu 24 de ore în urmă, tot socialitşii îl numeau pe Gaţcan „prostituată politică”, „trădător” şi îl acuzau că s-a vândut lui Plahotniuc.

Reprezentanţii Partidului Pro Moldova susţin că deputatul Ştefan Gaţcan  „a fost sechestrat de un grup de deputaţi socialişti şi impus să semneze cererea de demisie”.

În comunicat se menţionează că deputatul Ştefan Gaţcan a depus, în dimineaţa zilei de astăzi, o plângere la Procuratura Generală în care reclamă hărţuirea, intimidarea şi şantajul la care a fost supus la 30 iunie din partea unui grup de deputaţi PSRM. Totodată, Procuratura neagă că a primit o asemenea plângere.

Procuratura Generală anunţă că a recepţionat joi, 2 iulie, plângerea deputatului Ştefan Gaţcan privind pretinsele presiuni şi intimidări din partea anumitor persoane pentru a-l determina să  renunţe la mandat.

În baza plângerii deputatului, dar şi a demersului Partidului Pro Moldova, Procuratura Generală a declanşat vineri, 3 iulie, un proces-penal în care urmează a fi stabilite toate circumstanţele cazului.

Procesul penal a fost iniţiat în baza art.274 Cod de procedură penală, procurorii urmând să efectueze o serie de investigaţii pentru a se decide dacă există în acţiunile celor implicaţi o bănuială rezonabilă cu privire la elementele constitutive ale vreunei infracţiuni.
 
La scurt timp, Gaţcan a anunţat că a decis să-şi retragă plângerea depusă la Procuratura Generală în care afirma că a fost intimidat de câţiva deputaţi socialişti să renunţe la mandat, odată ce a plecat din PSRM şi a aderat la Pro Moldova.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii