Deputatul Litvinenco a sesizat Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a sesizat Curtea Constituţională referitor la o prevedere din Legea cu privire la Curtea Constituţională, care vizează mandatul judecătorului constituţional, transmite IPN.

„Conform informaţiilor din presă, Autoritatea Naţională de Integritate înţelege această prevedere prin faptul că poate analiza sau controla un presupus conflict de interese nu doar în cazul adoptării actelor administrative ale Curţii, ci şi în cazul actelor jurisdicţionale – hotărâri, decizii, avize”, precizează parlamentarul. În opinia sa, acest fapt reprezintă un atentat la independenţa Curţii Constituţionale şi a judecătorilor ei.

Sesizarea la Curte ar veni în contextul în care ANI a iniţiat un control în privinţa preşedintei CC, Domnica Manole.

„Actele jurisdicţionale ale Curţii, potrivit Constituţiei, sunt definitive şi nu pot fi atacate. A admite că ANI poate verifica dacă aceste acte jurisdicţionale au fost sau nu adoptate cu încălcarea regimului juridic a conflictului de interese înseamnă de facto să-i acorzi ANI dreptul de a pune la îndoială caracterul definitiv şi neatacabil a actelor Curţii Constituţionale. Fapt care contravine flagrant prevederilor Constituţiei”, menţionează Sergiu Litvinenco.

Referitor la declaraţiile despre controlul iniţiat de ANI în privinţa Domnicăi Manole, ANI a menţionat că aşteaptă decizia inspectorului de integritate. „El este independent în luarea deciziilor sale. Faptul că s-a iniţiat procedura de control nu denotă şi prezenţa unei încălcări. Poate fi emis şi un act privind încetarea procedurii de control în lipsa încălcării. Să îl lăsăm pe inspector să îşi ducă misiunea sa până la capăt şi ulterior decizia sa va fi publica. De aceea, alte declaraţii publice nu le comentăm, aşa cum nu intervenim nici în acţiunile inspectorilor de integritate”, mai precizează instituţia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite