Deputatul Liviu Vovc cere anchetă pe marginea condamnării la închisoare a patru persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile de ordine trebuie să se autosesizeze despre cum a fost posibil ca patru persoane să fie condamnate la zece ani de închisoare pentru o pretinsă tortură. Solicitarea a fost făcută de Liviu Vovc, deputatul Fracţiunii ACUM, Platforma DA, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă susţinută pe 17 septembrie, Liviu Vovc a menţionat că, în calitatea sa de deputat, va scrie o solicitare oficială pentru a fi anchetat felul în care cele patru persoane, dintre care una îndeplinea funcţia de pădurar, au fost condamnate.

Potrivit rechizitoriului, pădurarul Ion Ciobanu, împreună cu fiul său şi alte două persoane care activau ca muncitori în cadrul Ocolului Silvic din localitatea Scoreni, au prins trei persoane care tăiau ilegal copaci, s-au năpustit în mod violent asupra lor, efectuând focuri de armă în aer, după care i-au doborât pe cei trei la pământ, i-au insultat şi umilit şi le-au aplicat multiple lovituri cu armele, pumnii şi picioarele.

„În expertiza medico-legală a victimelor scrie că au suferit vătămări corporale neînsemnate, iar expertiza balistică a armei lipseşte. Este clar că e vorba de un dosar cusut cu aţă albă. Noi am mai avut precedente – Gheorghe Petic şi Sergiu Cebotari – cărora, de asemenea, le-au fost intentate dosare politice. Acum trebuie să se termine cu acest lucru”, a declarat Liviu Vovc.

Deputatul a menţionat că în orice canton, pădurarii erau obligaţi să dea lunar o sumă de bani partidului care s-a aflat la guvernare. „Cei care nu se conformau şi nu acceptau să plece pentru că lucrau în interesul statului, li se întocmeau circumstanţe ca să fie obligaţi să plece”, a spus Liviu Vovc, care a precizat că cele patru persoane au fost închise pentru zece ani doar pentru ca alţii să se îmbogăţească.
 

Recursul depus de avocaţii celor patru condamnaţi a fost admis de Curtea Supremă de Justiţie, care  a retrimis dosarul spre rejudecare unui alt complet de la Curtea de Apel/ Liviu Vovc a menţionat că, la şedinţa din 18 septembrie, de la Curtea de Apel, judecătorii ar trebui să intre în esenţa dosarului şi să analizeze cu adevărat probele.

În cadrul conferinţei, Oleg Spânu, unul din avocaţii celor patru condamnaţi, a menţionat că este pentru prima dată în cariera sa profesională când a întâlnit un dosar atât de prost anchetat. „Eu înţeleg că procesual nu se poate face nimic, dar se poate renunţa la învinuire”, a spus avocatul.

Potrivit sentinţelor date de judecători, Ion Ciobanu a fost condamnat la 10 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, fiul său a primit 9 ani de închisoare cu executare, iar cei doi muncitori au de stat după gratii câte 8 ani fiecare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite