Deputatul moldovean condamnat în România, Valeriu Guma, se retrage din Parlament şi din Partidul Democrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Guma a anunţat îşi depune mandatul de deputat şi părăseşte rândurile Partidului Democrat, pentru a nu fi acuzat că uzează de imunitatea parlamentară.

Valeriu Guma a declarat că Partidul Democrat din Moldova a fost, în ultimul timp, ţinta unor atacuri legate de decizia instanţei din România în privinţa sa, pe care o consideră abuzivă şi pe care a atacat-o la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Am toată încrederea că nevinovăţia mea va fi demonstrată într-un termen cât mai scurt la CEDO şi nu-mi rămâne decât să aştept această decizie. Până atunci, însă, nu vreau ca nişte profitori politici să se folosească de cazul meu pentru a ataca Partidul Democrat“, a spus Guma. 

„Am văzut în ultimele luni multe dovezi de laşitate politică, din partea unor aşa-zişi politicieni, oameni care s-au pronunţat în legătură cu cazul meu fără măcar să aibă curiozitatea să facă o documentare minimă înainte să se pronunţe. Toţi cei care au avut curiozitatea să discute cu mine sau cu avocaţii mei despre acest caz au avut surpriza să constate cât de nedreaptă a fost judecata. Unii dintre membrii extremişti ai Partidului Comuniştilor au încercat chiar zilele trecute să-mi folosească din nou numele pentru a obţine dividente politice, depunând la Curtea Constituţională o sesizare la fel de penibilă ca toată politica pe care o face această grupare a lor. Cum îşi permit aceştia să vorbească despre Constituţie, despre stat de drept? Ei, această gaşcă de uzurpatori, care chiar zilele trecute ne-au demonstrat în Găgăuzia pe câte copeici sunt în stare să-şi vândă ţara? Problema lor nu este cazul meu, ci dorinţa de a folosi orice ocazie pentru a ataca Partidul Democrat, un partid de care se tem. Şi au toate motivele să se teamă, chiar sper ca partidul să trimită acest grup de derbedei acolo unde le este locul, în afara politicii“, a adăugat fostul parlamentar.

La fel ca Vlad Plahotniuc, Guma s-a retras din Parlamentul Republicii Moldova, afirmând că nu are nevoie de imunitate parlamentară, de protecţie politică şi de beneficiile mandatului de parlamentar. De asemenea, el a spus că vrea să-şi protejeze familia „să nu fie implicată în acest circ politic“.

Condamnat în România pentru corupţie şi căutat de Interpol

În aprilie 2013, Valeriu Guma a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare, cu executare, de Înalta Curte de Casaţie de la Bucureşti. Deputatul a fost acuzat că a încercat, prin complici, să-l mituiască pe directorul general al Direcţiei Juridice din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru menţinerea privatizării unei firme unde era acţionar. Omul de afaceri a declarat în repetate rânduri că dosarul este o fabricat la comanda unui concurent care vrea să-l elimine din afacerea Gerom SA din Buzău, unde Guma deţine un pachet minoritar de acţiuni. Concurentul său este un alt milionar moldovean.

Dacă va trece Prutul, Guma urmează să fie încarcerat. El a fost dat în urmărire de Interpol şi de Poliţia Română.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite