Deputatul PAS Igor Grosu a sesizat Procuratura după ce ASP a eliberat licenţe pentru importul de ţigări pentru două companii din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Acţiune şi Solidaritate anunţă că deputatul Igor Grosu a sesizat Procuratura Generală după ce a aflat că Agenţia Servicii Publice a eliberat licenţe pentru importul de ţigări pentru două companii înregistrate în Transnistria – SRL „Алмавис” şi SRL „Табимпорт“. Anunţul vine după ce despre acest lucru a comunicat primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care l-a acuzat pe Igor Dodon că a preluat schemele de contrabandă cu ţigări.

Igor Grosu a sesizat Procuratura Generală în vederea examinării legalităţii eliberării acestor licenţe.

Potrivit unui comunicat de presă emis de PAS, anterior, Serviciul Informaţie şi Securitate, printr-o notă, spunea că eliberarea licenţelor la importul şi comercializarea produselor accizabile (băuturi alcoolice şi ţigări) pentru companiile înregistrate în stânga Nistrului prezintă riscuri pentru interesele economice şi imaginea externă a Republicii Moldova.

„La modul practic, aceasta era o schemă conform căreia se realiza contrabanda în masă de ţigări de către grupări criminale spre Uniunea Europeană şi Ucraina prin Republica Moldova. În anii 2012-2014 prin această schemă au trecut 330 milioane de ţigări în valoare de 68 de milioane de dolari SUA. Între 2015 şi 2019, prin aceeaşi schemă au trecut 550 de milioane de ţigări care erau vândute în magazinele Duty Free. Pe de altă parte, conform notei informative al Serviciului de Informaţii şi Securitate desecretizate de fostul prim-ministru Maia Sandu şi făcută publică la 11 iulie 2019, între 2015 şi 2019 valoarea mărfurilor importate de către entităţile Duty Free a constituit 2,8 miliarde de lei, iar circa 75% din volumul mărfurilor vândute în aceste entităţi au fost introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova. Din cauza acestor tranzacţii, în buget din contul accizelor şi taxelor aferente nu au ajuns circa 822 de milioane de lei. Amintesc că în iulie 2019, Guvernul Sandu a interzis activitatea duty free pe teritoriul Transnistriei. Cu toate acestea, în anul 2020, Agenţia Servicii Publice a eliberat licenţe şi a redeschis drumul pentru acest fel de contrabandă. Şi asta chiar dacă a fost somată anterior de SIS să nu admită aşa ceva. E sfidător că în timp ce guvernarea se boceşte că nu are bani de pensii şi salarii, deschide portiţe pentru îmbogăţirea ilegală a hoţilor”, a precizat Igor Grosu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite