Dereck Hogan: Moldova are nevoie de un procuror general cu adevărat independent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dereck Hogan

Statele Unite sprijină reformatorii reali ai justiţiei, cei care sunt gata să lase deoparte diferenţele mărunte şi să se apuce de treabă. Declaraţia aparţine ambasadorului SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan şi a fost făcută pe 16 septembrie la întâlnirea cu studenţii Facultăţii de Drept ai Universităţii de Stat din Moldova, transmite IPN.

În discursul despre reforma justiţiei susţinut în faţa studenţilor, ambasadorul american a precizat că, după schimbările politice din iunie, liderii au lăsat deoparte neînţelegerile şi divizările pentru a croi o nouă cale. „Aceasta a inclus un angajament public de combatere a corupţiei, de eliminare a intereselor politice din sistemul justiţiei şi de ridicare a unor instituţii cu adevărat independente şi democratice”, a spus ambasadorul SUA.

Dereck J. Hogan s-a arătat convins că agenda de reforme a premierului Maia Sandu poate combate corupţia şi poate spori creşterea economică. „Acestea nu se pot întâmpla peste noapte sau în lipsa unui amplu sprijin politic, public şi internaţional. Comunitatea internaţională este pregătită să contribuie pentru a asigura succesul acestor iniţiatice. SUA îşi sporesc asistenţa pentru sistemul judiciar din Republica Moldova”, a spus diplomatul american, care a mai precizat că aşteptările de la coaliţia de guvernare sunt foarte înalte.

„Partidele care formează coaliţia încă învaţă să coopereze. Chiar şi liderii coaliţiei au recunoscut câteva greşeli, inclusiv cele care ţin de procesul de desemnare a unor membrii ai Curţii Constituţionale”, a spus Dereck J. Hogan. Ambasadorul a menţionat că, pentru început, Republica Moldova are nevoie de un procuror general cu adevărat independent.

„Proiectul de lege propus de Guvern privind selectarea procurorului general vizează limitarea influenţei politice asupra procesului de selectare a persoanei care va fi procuror general”, a spus diplomatul.

Potrivit lui Dereck J. Hogan, reformarea altor instituţii, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiţie şi Consiliul Superior al Procurorilor sunt susţinute de SUA.

„Meritaţi un sistem judiciar care să vă servească şi să vă protejeze. Nu va fi uşor, dar eu promit că obiectivul final merită efortul”, a declarat Dereck J. Hogan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite