Dereck J. Hogan: Ridicarea imunităţii unor demnitari ar transmite un semnal că în R. Moldova nu este justiţie selectivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dereck Hogan

Lipsa de voinţă politică, pe deoparte, şi, pe de altă parte, instabilitatea politică au împiedicat promovarea reformelor necesare în Republica Moldova. Mai mult decât atât, autorităţile fac declaraţii frumoase despre importanţa combaterii corupţiei, însă nu se fac acţiuni concrete.

Afirmaţiile au fost făcute de către ambasadorul SUA în Moldova, Dereck J. Hogan, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

„Noi trebuie să punem mult mai mult accent pe implementarea legilor deja adoptate. Eu cred că cetăţenii Republicii Moldova doresc să aibă mai multă încredere în transparenţa, legitimitatea şi credibilitatea sistemului judecătoresc, vor să fie trataţi în mod echitabil. Moldova nu are nevoie mai mult de justiţie selectivă. Cred că dacă vedem ridicarea imunităţii anumitor judecători şi a altor demnitari, posibil corupţi, şi să fie atraşi la răspundere, asta ar transmite un semnal clar că justiţia selectivă nu are loc în Republica Moldova”, a declarat Dereck J. Hogan.

Diplomatul american afirmă că elementele de corupţie nu se regăsesc doar în justiţie, dar şi în mediul de afaceri. Acesta susţine că în urma unor conversaţii pe care le-a avut cu mai mulţi oameni de afaceri, aceştia ar fi declarat că s-au pomenit cu multiple impedimente în desfăşurarea activităţii lor. Totodată, au existat situaţii când businessmanilor li s-a cerut ca un membru de partid sau un membru de familie să fie inclus într-un anumit business.

În opinia ambasadorului, Procuratura Generală, procuraturile specializate, Curtea Constituţională, Curtea Supremă de justiţie şi tot domeniul judecătoresc trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a curăţa sistemul. „Desigur, fără participarea societăţii civile, fără participarea presei independente acest proces nu va continua spre bine. Eu cred că toate instituţiile puterii, societatea civilă, presa, Guvernul, Parlamentul, sistemul judecătoresc trebuie să conlucreze împreună pentru a identifica cele mai mari probleme şi pentru a începe să soluţioneze aceste probleme”, a spus el.

Tot ambasadorul SUA în Moldova precizează că lupta împotriva corupţiei este ineficientă, dacă nu există dorinţă din interiorul sistemului.

„Fără presiune din Guvern, din societatea civilă, din partea presei independente de asemenea nu cred că va fi posibil. Cred că este posibil dacă partidele politice vor începe să pună mai mult accent pe curăţarea sistemul judecătoresc. Dacă partidele politice, autorităţile guvernamentale încep să discute în strânsă legătură despre dezvoltarea economică cu supremaţia legii, eu cred că putem să depăşim această criză politică şi economică”, a concluzionat Dereck J. Hogan.

https://www.ipn.md/ro/dereck-j-hogan-ridicarea-imunitatii-unor-demnitari-ar-transmite-7965_1074545.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite