Detalii pentru moldovenii cu cetăţenie română care vor participa în alegerile europarlamentare din 26 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlamentul european

Pentru a-şi exercita dreptul la vot, în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, cetăţenii români trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil. În acest context, cetăţenii români sunt îndemnaţi să verifice din timp valabilitatea actelor şi să facă demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora, transmite IPN.

În ziua scrutinului, 26 mai, Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău, precum şi consulatele României de la Bălţi şi Cahul nu vor elibera acte de identitate. Despre aceasta a anunţat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, vineri, 10 mai, într-o conferinţă de presă.

Daniel Ioniţă a menţionat că, în comparaţie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European, când în străinătate au fost organizate 190 de secţii, pentru acest scrutin este organizat un număr record de secţii – 441. Adresele secţiilor de votare din străinătate pot fi accesate pe o hartă interactivă. Din numărul total de secţii, 36 sunt deschise în Republica Moldova. Votarea începe la ora 07.00 (ora locală) şi se desfăşoară până la ora 21.00 (ora locală).

Ambasadorul a mai spus că în cadrul acestui scrutin cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state membre UE pot să-şi exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European numai după ce  dau o declaraţie pe proprie răspundere că nu şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale este înscris.

Potrivit ambasadorului, actele în baza cărora se poate vota în străinătate sunt paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic. De asemenea, se poate vota în baza paşaportului simplu temporar, în baza cărţii de identitate sau a cărţii de identitate provizorie, a cărţii electronice de identitate sau a buletinului de identitate. Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie. Votanţii sunt îndemnaţi să se asigure deţin un act de identitate românesc valabil în ziua votării.

La vot pot participa cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care au vârsta de 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. Pot vota cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul străin – domiciliaţi, rezidenţi sau turişti. La fel, pot vota, cetăţenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris în listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European

Reprezentanţii României în PE sunt aleşi prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. În prezent, România este reprezentată în Parlamentul European de 32 de parlamentari. Mandatul în Parlamentul European este de cinci ani.

În perioada 23-26 mai 2019, cetăţenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European se vor desfăşura duminică, 26 mai. Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European. Scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 şi mai 2014.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite