Politică

articolul anterior articolul urmator

Politicianismul de la Chişinău provoacă dezamăgire în România

13
26 Jan 2015 04:15:41
Autor: Adevărul Moldova
La Palatul Cotroceni se aşteaptă deznodământul situaţiei politice din
Republica Moldova pentru vizita preşedintelui Klaus Iohannis. Foto Adevărul
La Palatul Cotroceni se aşteaptă deznodământul situaţiei politice din Republica Moldova pentru vizita preşedintelui Klaus Iohannis. Foto Adevărul

Apariţia alianţei tacite PLDM-PD-PCRM în Parlamentul de la Chişinău a stârnit îngrijorare în România faţă de posibilitatea ca viitorul guvern al Republicii Moldova să nu îşi îndeplinească angajamentele europene asumate.


Voci din zona cercetării relaţiilor internaţionale, dar şi din mediul politic românesc şi-au exprimat scepticismul faţă de angajamentul european al Republcii Moldova în condiţiile dependenţei viitorului guvern de la Chişinău faţă de voturile deputaţilor comunişti.

Voronin este acelaşi

Deputatul PMP Eugen Tomac apreciază că nu există nici un fel de schimbare a politicii Partidului Comuniştilor şi că Vladimir Voronin şi-a păstrat convingerile anti-româneşti şi anti-europene. ”Cred că este o mare eroare ceea ce s-a întâmplat, această înţelegere politică cu comuniştii. Partidul Comuniştilor nu este altul decât cel pe care îl ştim: Vladimir Voronin a declarat în repetate rânduri că România este un stat fascist, în 2009 a introdus unilateral vizele pentru România şi a ordonat lichidarea tinerilor care au manifestat pe 7 aprilie 2009. Este acelaşi Voronin, nu altul, moştenitorul ideologiei staliniste. A pactiza cu un asemenea personaj este riscant pentru Republica Moldova” ne-a declarat Eugen Tomac.

Deputatul de la Bucureşti s-a declarat convins că susţinerea parlamentară a comuniştilor nu este de bun augur: ”Un guvern minoritar susţinut de comunişti nu înseamnă progres în Republica Moldova. Regret că din raţiuni politicianiste nu s-a ajuns la un consens pentru o coaliţie pro-europeană. Este sfidător ceea ce s-a întâmplat la adresa României: un Voronin anti-român nu poate fi un promotor al integrării europene a Republicii Moldova. A înlocui un pro-rus radical cu un pro-rus lipsit de decenţă nu reprezintă o soluţie pentru Republica Moldova”.

Semnal de alarmă

Fostul ministru al Afacerilor Externe, senatorul PSD Titus Corlăţean, în prezent consilier al premierului Victor Ponta pentru relaţia cu Republica Moldova, a declarat că pentru el a reprezentat "un semnal de alarmă" durata lungă a negocierilor pentru formarea unui guvern în Republica Moldova.

"Faptul că au durat atât de mult negocierile, de exemplu, pentru mine a fost un semnal de alarmă. Când ai ce se întâmplă la graniţele tale şi tu nu ai încă un guvern în funcţie, cu un ministru al Apărării, cu un ministru de Interne, un ministru de Externe, cu şefii serviciilor, toţi în funcţie şi care să şi funcţioneze, e o problemă", a afirmat Corlăţean, în cadrul Reuniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova şi România. El a explicat că, în actualul context, în care "Europa se reconfigurează" şi ţinând cont de situaţia din Ucraina, de atacurile teroriste de la Paris, autorităţile de la Chişinău vor trebui să aibă "un alt tip de conduită", transmite Agerpres.

Nu este nevoie de concesii

"Eu sper că noile autorităţi care se vor configura într-un guvern care va primi, probabil, votul Parlamentului, să înţeleagă că ce urmează presupune şi din partea autorităţilor un alt tip de conduită şi un alt tip de performanţă în guvernare şi un alt tip de a trata inclusiv disensiunile politice şi cele de ordin personal între lideri. Nu sunt naiv, ştiu ce înseamnă politica, e dură şi nu o dată chiar murdară. Într-un spaţiu ex-sovietic, de exemplu, lucrurile sunt complicate, sunt chestiuni de securitate acolo", a susţinut fostul şef al diplomaţiei de la Bucureşti.

Senatorul Titus Corlăţean a mai spus că Republica Moldova nu trebuie să facă vreo concesie în ceea ce priveşte priorităţile de integrare europeană. "Poate că nu este chiar un lucru rău ca idee să poţi să încerci, dacă ai viziune şi ai pârghiile şi voinţa să faci aşa ceva, să relaţionezi, să ai un dialog în Parlament, chiar şi sub forma acestui acord de care am înţeles, dacă acest acord include priorităţile de integrare europeană şi nu face concesii la acest lucru", a adăugat Corlăţean. El a subliniat sprijinul acordat de Bucureşti Chişinăului în direcţia integrării europene. "Perioada care va urma va pune povara într-o măsură mai mare pe umerii autorităţilor Republicii Moldova şi noului guvern de la Chişinău, decât a fost cazul până acum. Noi, România, ne-am făcut datoria ca masă critică pentru a sprijini Moldova să ajungă la momentul Acord de asociere semnat, liber schimb, proceduri de ratificare care avansează, liberalizarea vizelor, intrarea în acest spaţiu care înseamnă acquis comunitar", a precizat fostul ministru român de externe.

Curajul de a spune ce gândim

Diplomatul Valentin Naumescu, conferenţiar la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, apreciază într-o analiză publicată pe pagina contributors.ro că România nu ar trebui să aibă reţineri în a exprima oficial dezamăgirea produsă de implicarea comuniştilor pentru susţinerea unui guvern minoritar la Chişinău.

”Este dreptul oricărui stat suveran să-şi desemneze conducerea iar Republica Moldova nu este o excepţie. Din acest punct de vedere, Bucureştiul sau Bruxelles-ul nu pot decât să ia act de voinţa liderilor politici de la Chişinău şi de mecanismele constituţionale ale constituirii noii puteri. Nu e vorba aici de „amestecul în treburile interne” ale unei alte ţări, în fond fiecare doarme aşa cum îşi aşterne”, afirmă Valentin Naumescu. ”Pe de altă parte, tot ca stat suveran, membru al Uniunii Europene şi al NATO, România are tot dreptul să evalueze situaţia politică actuală din Republica Moldova pe baza unei grile proprii de criterii (strategice, istorice, culturale), formulând o politică demnă din perspectivă naţională, nu una bazată pe clişee, banalităţi şi „formule de convenienţă”, doar pentru că nu avem curajul să spunem ce gândim”, subliniază Naumescu.

La mâna comuniştilor

În analiza citată se mai arată că ”Guvernul minoritar PLDM-PDM, cu doar 42 de deputaţi proprii din 101, nu va putea face nimic fără Partidul Comuniştilor. Nici măcar banalul buget anual nu poate trece fără aprobarea condiţiilor PCRM. Nu mai vorbim de revizuirea Constituţiei, de NATO, de chestiuni care ţin de recunoaşterea identităţii româneşti (limbă, etnie, relaţia cu societatea românească), de apropierea de România, de asigurarea unei independenţe autentice a justiţiei etc. PCRM este, de fapt, parte a procesului politic decizional din Republica Moldova. Ca să înţelegem ce au făcut „pro-europenii” şi cine decide acum la Chişinău, iată o mostră din gândirea liderului comunist Voronin, nu mai veche de noiembrie 2014: „Ceea ce n-au reuşit atunci cu alde Hitler, nu vă supăraţi, alde Antonescu, cu tancurile, cu avioanele, acuma le fac paşnic cu Uniunea Europeană”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

ion sbucium
26.01.2015, 10:25:34

PL al lui Ghimpu si Chirtoaca e un partid pro-român, "unionist", se declara pro-"integrare europeana" având in vedere o "integrare" falsa, smechera, pe scurtătura prin "unire", renunțarea la statutul de stat independent EGAL in drepturi cu 200 de state de pe glob, inclusiv cu Romania si coborârea la statut de județe dependente ale Romaniei. In mandatul trecut, deși a făcut parte din Alianta pentru Integrare Europeana - mereu a cautat motive de nemulțumire, de scandaluri, intrigi, ii denigra pe colegii de coaliție, scotea in public gunoiul din casa, punea bete in roate. Lucrurile au ajuns pana intr-acolo ca au votat împreună cu comuniștii pentru demiterea guvernului Filat-1, au mai votat contra si contra investirii guvernului Filat-2 si contra alegerii guvernului Leanca - iata ce fel de "partener" "trădător" de alianță a fost PL - pana când partidul s-a rupt in doua, cei mai activ deputați au format PLR si au votat in continuare cu partenerii PLDM si PDM. De menționat ca a fost de ajuns ca PL-ul sa iasă de la guvernare si noua coaliție fără PL a lucrat deosebit de productiv - in a doua jumătate a anului 2013 si in 2014 guvernul Leanca reușind sa realizeze cu succes toate obiectivele legate de parafarea, semnarea, ratificare si intrarea in vigoarea Acordului de Asociere - de fiecare data PL-ul si PCRM -ul votand CONTRA. Evident ca PL a fost si rămâne un partid CONTRA Asocierii RM la UE, făcând alianță cu partidele pro-ruse, pro-Uniunea Vamala - in mandatul trecut cu comuniștii lui Voronin, iar acum cu socialiștii lui Dodon. Deja comuniștii dn PCRM sunt mai CONSTRUCTIVI, mai LOIALI fata de ASOCIEREA RM la UE si e firesc ca intr-un CONSENS NATIONAL PCRM sa voteze in unele cazuri, nu totdeauna, cu noua alinata pentru o Moldova Europeana. PL a rămas in opozitie fiindca asta a dorit-o, iar daca ar fi intrat - oricum ar fi votat tot CONTRA. Antipatia fata de Filat etc. Ghimpu o pune mai presus de interesele naționale, de asocierea RM la UE.E regretabil ca Romania a găsit sa susțină un asa lider de partid cum e Ghimpu - el compromite "unionismul" si asocierea RM la UE, toarnă apa la moara Moscovei - oare Romania nu observa asemenea devieri sau aceasta e poziția de facto a Romaniei - in vorbe pro-asocierea RM la UE, dar in fapte împreună cu Moscova si partidele ei - CONTRA asocierii RM la UE. Dupa vizita lui Patrusev la Cotroceni si cea a lui Corlatean la Moscova - avem motive de a crede ca PL-il lui Ghimpu servește interesele comune ale ambilor "frați mai mari" CONTRA Asocierii RM a UE. Se dorește prezenta PL in noua coaliție numai pentru a se pun e piedici RM, or "unirea" si nimicirea Statului R.Moldova este pentru unii mai importanta decât asocierea ei la UE. De un asa fel de "susținere" NELOIALA din partea Romaniei R.Moldova nu are nevoie. Toate celelalte state UE ajuta R.Moldova fara a unelti "proiecte de tara" NELOIALE fata de existenta pe harta a R.Moldova.

-2 (4 voturi)
= Tenuţă Dacu dela Cetatea Tighina =
26.01.2015, 12:29:04

IAR EU VOI REPETA MEREU SI MEREU- NUMAI RE-UNIREA NOASTRA CU ROMANIA MARE EUROPEANA NE ESTE SALVAREA DE ACEASTA MOCIRLA NEO-COMUNISTA SI NEO-OCUPANTA DE LA CHISINAU ! SPUSAM ! N.B. REFERITOR LA ACEST IVAN ZBUCIUMATUL DE SUS SI DE JOS, NU VOI SCRIE NIMIC, CACI RISC CA MESAJUL MEU SA FIE STERS, ASA CUM SE FACE DE OCBICEI PE AICI.

+3 (3 voturi)
ion sbucium
26.01.2015, 10:47:18

Intr-un parlament democratic este NORMAL asa existe CONLUCRARE intre toți deputații din parlament, indiferent de CULOAREA politica. PLDM si PDM nu au prejudecățile unora care cred ca e mai bine ca R.Moldova sa stea fără guvern decât sa voteze cu "comuniștii". Or, acești "comuniști" sunt a unui partid LEGAL, pentru care au votat a cincea parte din electorat. Numai cei care au in cap un "anticomunism" din diviziile lui Hitler si Antonescu pot sa-si permită in mod NEDEMOCRATIC, ILEGAL, ANTI EUROPEAN sa LIPSEASCĂ de DREPTURI, sa DEFĂIMEZE, sa ațâțe la INTOLERANTA, XENOFOBIE, DISCRIMINARE un partid in baza la motive "ultranaționaliste", pro-fasciste, legate de numele partidului, sigla, drapel, idei, concepte, opțiuni - art. 21 al Cartei Drepturilor Fundamentale in UE INTERZICE o discriminare in baza la asemenea motive. E trist ca standardele DEMOCRATICE ale UE sunt ignorate de autorii materialului. Se dorește DEZBINAREA intre partidele parlamentare pentru a nu putea fi aleasa conducerea parlamentului si guvernul, pentru a arunca R.Moldova in CRIZA POLITICA. Rea voința se vede de la o posta. "Războiul hibrid" CONTRA Independentei Naționale a RM si CONTRA Asocierii sale la UE devine tot mai evident. UE si SUA ar trebui sa intervină si sa-l stopeze.

-3 (5 voturi)
ion sbucium
26.01.2015, 11:12:54

Eu la fel am fost DEZAMĂGIT de staul UE Romania, in deosebi de ex-președintele sau Băsescu care in vorbe susținea asa-zisa "integrare" a RM in UE dar niciodată n-a zis ca sustine ASOCIEREA RM la UE in calitate de Stat Independent din Parteneriatul Estic. Am fost dezamăgit cum s-a realizat in fapte INTERCONECTAREA R.Moldova la rețeaua de gaze a UE, la fel si la reteau energetica a UE - prin teritoriul României si a rețelelor sale naționale. Gazoductul Iasi-Ungheni este cel mai elocvent exemplu al NE CORESPUNDERII strigătoare la cer intre VORBE si FAPTE. De ce Polonia, Slovacia si Ungaria POT sa livreze ZECI de MILIARDE de metri cubi de gaze către Ucraina (nefiind "frati"), iar Romania după 10 ani de declarații nici azi nu livrează niciun metru cub de caz.. Iata ce înseamnă sa te ajute un "frate" care are alte "interese" decât cele ale tuturor tarilor UE. Nu va fi o tragedie dacă cumva R.Moldova nu va mai fi in asa mod "ajutata". Exista alte 27 de state UE SOLIDARE cu R.Moldova care au ajutat si vor mai ajuta R.Moldova. Romania tot mai des se asociata cu un frate mai mare" si tot mai putin cu un Stat VERITABIL UE. Un stat veritabil UR nu ar trebui sa aibă "pofte" "unioniste" contra unui stat al Parteneriatului Estic. A cere acum, direct sau indirect, ca PL-ul "unionist" sa fie admis in coaliția parlamentara este un AMESTEC in afacerile interne ale R.Moldova si orice amenințare, "șantaj" sau "SUPĂRARE" confirma NE-LOIALITATEA României fata de R.Moldova. Nici mass-media României n-are dreptul sa fie PĂRTINITOARE, sa se amestece in afacerile interne ale R.Moldova, sa se dea cu părerea si sa se "supere".

-2 (4 voturi)
ion sbucium
26.01.2015, 12:28:22

Convingerile "anti-românești" si "anti-europene", de acre zice Tomac ne e una si aceeași. Orice cetățean UE sau din afara UE are LIBERTATEA de a fi in DEZACORD cu politica unui Stat, dacă ea deviază de la DREPTUL INTERNATIONAL si de la standardele europene. Romania nu e una si aceeași in diferite chestiuni si diferite perioade istorice, de aceea e normal pentru ziua de azi sa fii CONTRA unui ROMANISM ultranaționalist, XENOFOB, DISCRIMINATOR etc. fie ca el este exprimat de adepții dictaturii fasciste a lui Antonescu, fie si de un deputat de azi, certate cu valorile europene si in acest caz un "anti-romanism" este de folos DEMOCRATIZĂRII si EUROPENIZĂRII Statului UE Romania, e un "anti-romanism" PRO-EUROPEAN. Cu regret "unionismul" d-lui Tomac, Băsescu sau Ghimpu DISCRIMINEAZĂ dreptul R.Moldova la INDEPENDENTA NAȚIONALĂ si este , nedemocratic, ANTI-EUROPEAN. Nu e deloc rușinos sa fii anti- "românilor" extremiști , profasciști, "unioniști". "UNIREA" cu acre amenințați R.Moldova de 24 de ani - evident ca nu mai este DEMOCRATICA, bazata pe echitate, pe avantaje reciproce, pe principii si valori europene - ea devine o AGRESIUNE contra unui alt Stat. Daca pericolul "unirii" - LICHIDĂRII RM ar veni numai din partea unui fost imperiu - totul ar fi clar, dar el vine din partea unui Stat UE, acea UE la care RM vrea sa se asocieze. N-am crezut ca in UE in stat mai mare si mai puternic poate sa-si declare "proiect de țară" "înghițirea", anexarea, lichidarea unui alt stat - iata cea mai mare DEZAMĂGIRE ce vine in R.Moldova din partea Romaniei.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (13)