DEZBATERE ELECTORALĂ (11) Cum veţi administra oraşul dacă nu veţi avea majoritatea în CMC?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Chişinău nu a fost niciodată câştigat de comunişti sau socialişti. Cu excepţia a două interimate ale lui Vasile Ursu şi Veaceslav Iordan în perioada 2005-2007.

Totuşi, primarii proeuropeni ai Chişinăului nu s-au bucurat întotdeauna de o susţinere clară a Consiliului Municipal Chişinău. Iată de ce Adevărul Moldova încheie seria dezbaterilor electorale pentru alegerile locale generale din 14 iunie 2015, întrebându-i pe candidaţii la funcţia de primar general al capitalei cum vor administra oraşul în cazul în care nu vor avea o majoritate în CMC.


DEZBATERE ELECTORALĂ (1) De ce vreţi să fiţi primar? Cum răspund candidaţii la Primăria Chişinăului

DEZBATERE ELECTORALĂ (2) Soluţia pentru traficul dificil din Chişinău: ridicarea maşinilor parcate ilegal

Dorin Chirtoacă (PL): Avem această experienţă

Dorin Chirtoaca

Avem această experienţă din cele două mandate de administrare a oraşului. Da, nu este plăcut, nu este uşor, dar trebuie să ţii cont de rezultatul alegerilor, aşa cum au decis cetăţenii. Am speranţa că de această dată vom avea o majoritate democratică în CMC, mi-aş dori chiar o majoritate a Partidului Liberal, pentru că astfel mi-ar fi mult mai uşor. Lucrurile sunt clare, eu nu am trădat, nu am umblat cu gânduri ascunse, mi-am făcut datoria faţă de societate. Acum rămâne să vedem care este opţiunea locuitorilor. În acelaşi timp, chiar dacă nu va fi o majoritate, vom lucra la unanimitate, adică vom ţine cont de poziţia şi părerea tuturor fracţiunilor din consiliu, cum am făcut şi în prezent. Dintr-un anumit punct de vedere este chiar mai democratic, pentru că, până la urmă, sunt votate proiectele care reprezintă numitorul comun al tuturor. Se ţine cont şi de părerea puterii, şi de cea a opoziţiei, pentru că unele formaţiuni pot fi considerate aliate, altele se consideră în opoziţie faţă de primar. Există o asemenea practică de a nu avea majoritatea în CMC.

Oazu Nantoi (PPEM): Primarul trebuie să informeze comunitatea despre proiectele sale

image

Aici nu există soluţii miraculoase. În primul rând, primarul general trebuie să fie deschis pentru comuncarea cu locuitorii urbei. Chişinăuienii trebuie să fie informaţi despre planurile primarului general şi, respectiv, primarul general trebuie să vină în CMC cu proiecte concrete. Pe această cale, primarul general trebuie să devină un element de consolidare şi să stimuleze consolidarea CMC în jurul unor proiecte concrete, deoarece în municipiul Chişinău au fost cheltuiţi bani substanţiali pentru elaborarea diferitor proiecte, însă ele au rămas nerealizate. Nu sunt sigur că locuitorii oraşului sunt la curent cu aceasta. E un lucru trist. Primarul general a avut pe umerii săi povara responsabilităţii. În primul rând trebuie: a) să informeze comunitatea despre aceste proiecte, despre mersul realizării lor şi b) să colaboreze cu CMC în baza acestor proiecte.

Eu consider că, pe această cale, există şanse de depăşire a gâlcevei pseudo-politice şi pseudo-geopolitice în CMC, de transformat CMC dintr-o tribună pentru acuzaţii reciproce şi zgomot politic într-un organ în care se va lucra. Alegerile locale sunt foarte dificile în sensul că, cu cât mai aproape de oameni eşti, cu atât mai greu este să realizezi lucruri foarte concrete. Nu poţi să vii la conducerea municipiului promiţând integrarea europeană. Părerea mea e că, dacă vrei să promiţi integrarea europeană, atunci programul minim este ca să nu furi, iar apoi să ne gândim la toate celelalte.

DEZBATERE ELECTORALĂ (3) Candidaţii la Primăria Chişinăului răspund ce facem cu microbuzele

DEZBATERE ELECTORALĂ (4) Ce trebuie să facă un primar pentru a opri construcţiile ilegale?

Serafim Urechean (PLDM): Noi nu suntem trib, fraţilor!

serafim urechean

Acestea sunt bancuri moldoveneşti, cu majoritatea, cu înţelegere. Eu cât am fost primar, erau 26 comunişti şi 25 de ceilalţi, care trec dintr-un partid în altul de două ori pe zi. Nu trebuie să confundăm executivul cu legislativul. Executivul este primarul şi echipa. Legislativul sunt ceilalţi. Nu trebuie ca primarul să încalce legislaţia în vigoare, nu trebuie să activeze în regim de înţelegeri de breaslă, de interese personale, trebuie să lucreze în interesul cetăţenilor urbei şi n-o să aibă probleme. Eu nu am avut probleme cu nimic, deoarece propuneam proiecte, strategii şi mergeam înainte. Ceea ce se face în consiliul actual - să te ferească Dumnezeu. Noi nu suntem trib, fraţilor! Noi suntem un stat civilizat, tindem să ne integrăm în UE. Ce fel de sălbătăciune? Sunteţi tineri, nu trebuie să ne compromitem naţiunea, statul.

Monica Babuc (PD): Sigur că nu este o situaţie ideală

monica babuc

Lipsa unei majorităţi în componenţa Consiliului Municipal Chişinău nu poate fi un obstacol care să nu poată fi depăşit. Sigur că nu este o situaţie ideală, dar prin inteligenţă, diplomaţie şi tact cred că este posibil să ai şi rezultate, chiar într-o aşa formulă.

DEZBATERE ELECTORALĂ (5) Standarde europene în gestionarea deşeurilor, în următorii 4-5 ani

DEZBATERE ELECTORALĂ (6) Comerţul stradal din Chişinău, o practică medievală

Vasili Chirtoca (PCRM): Eu mă duc la Primărie să mă ocup de Chişinău

Vasile Chirtoca

Eu nu ştiu dacă o să avem o majoritate în CMC, dar tu când vii cu proiecte de a dezvolta oraşul eu nu văd probleme. Cine să fie împotrivă? Eu nu am planuri să-mi rezolv problemele personale sau problemele partidului sau problemele membrilor partidului. Aceasta a fost înţelegerea - că eu mă duc la Primărie să mă ocup de Chişinău. Voronin nu m-a susţinut, dar acestea au fost şi condiţiile lui. Dacă eu propun un sistem efectiv de prelucrare a deşeurilor cine va fi împotrivă? De tot ce înseamnă „a face bani” eu am trecut în viaţa mea, eu vreau să formez un mediu de trai pentru toţi care să fie mai confortabil. Acestea sunt scopurile mele.

Oleg Brega (PDA): Trebuie să organizăm mai des referendumuri

image

Voi încerca cu mai multă transparenţă, cu discutare publică a problemelor în comisii a proiectelor de decizii, să creez curente de opinie care să oblige consilierii din cauza presiunii publice, din cauza dezbaterilor publice să voteze în interesul cetăţenilor şi nu aşa cum le spun liderii de partid, cum le dictează interesele lor de clan. Până acum, Primăria nu a făcut niciodată, nici măcar obligată de instanţa de judecată, dezbateri publice pe teme vitale. Primăria nu a organizat niciodată referendumuri locale pe chestiuni de interes municipal. Iată noi, dacă am face referendumuri, consultări publice, dezbateri publice pe anumite teme, în mod sigur cetăţenii ar fi interesaţi şi s-ar implica mai mult şi multe probleme s-ar rezolva cu muncă voluntară sau cu donaţii ale oamenilor sau cu cheltuieli mari din bugetul public, dar cu acordul cetăţenilor.

DEZBATERE ELECTORALĂ (7) Compensaţiile pentru căldură în Chişinău nu afectează bugetul capitalei

DEZBATERE ELECTORALĂ (8) Mai trebuie păstrate SEL-urile din municipiul Chişinău?

Ilian Caşu (PN): Eu vreau valori europene în acţiuni, nu în declaraţii

ilian casu

Dacă abordăm întrebarea din punct de vedere politic, vom avea patru ani de hârâială, hărţuială şi vorbăraie. Eu pornesc de la premiza că atât primarul, cât şi consiliul, chiar dacă fac parte din partide diferite, ei sunt ghidaţi de interesul public. De aia şi vii la Primărie. Aflându-ne în primul tur de scrutin municipal, sper că vom reuşi să formăm o coaliţie majoritară şi, astfel, se va simlifica activitatea primarului. Oricum, eu sunt gata şi sunt determinat să negociez şi să discut cu oricine pentru că la bază avem determinarea de a schimba lucrurile în oraş. Ne dăm seama că nu mai putem sta ascunşi după declaraţii privind valorile europene şi limba română. Eu vreau valori europene în acţiuni, nu în declaraţii.

Eu pot negocia, pot vorbi. Eu discut cu oamenii intens, muncesc cu echipa mea. Simt că este o reacţie pozitivă. De când m-am lansat, mă opresc oamenii în stradă şi îmi urează succes şi asta este cea mai mare bucurie a mea.

Zinaida Grecianîi (PSRM): Sunt sigură că vom reuşi să găsim limbaj comun

image

Sunt gata să conlucrez cu toţi consilierii din Consiliul Municipal, indiferent de culoarea lor politică, dacă această conlucrare va fi spre binele oraşului. Chişinăuienii aşteaptă de la noi fapte concrete, nu certuri şi circ. Eu întotdeauna am fost adepta unui dialog deschis şi onest, găsirea de soluţii pentru realizarea obiectivelor propuse. Sunt sigură că vom reuşi să găsim limbaj comun cu toţi membrii din Consiliul Municipal.

DEZBATERE ELECTORALĂ (9) Gara Auto Centru şi Piaţa Centrală din Chişinău, între dezorganizare şi tradiţie

DEZBATERE ELECTORALĂ (10) Reţelele de apă ale Chişinăului trebuie renovate. Dar când?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite