DEZBATERE ELECTORALĂ (6) Comerţul stradal din Chişinău,o practică medievală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comerţul stradal din Chişinău FOTO Alexandru Tarlev
Comerţul stradal din Chişinău FOTO Alexandru Tarlev

Comerţul stradal este o practică medievală, spun candidaţii la Primăria Chişinăului. Cu toate acestea, fenomenul rămâne încă destul de răspândit chiar în centrul capitalei. Autorităţile au scuze: prevederile legale nu le permit să aplice amenzi, să ridice marfa sau să ia atitudine. Adevărul Moldova i-a întrebat pe pretendenţii la funcţia de primar general al municipiului Chişinău ce soluţin propun pentru soluţionarea acestei probleme.

Dorin Chirtoacă (PL): Nici n-o să fie cumpărători în pieţe dacă toţi vând pe stradă

Este nevoie de lege care să permită Primăriei să constate fapta ilegală, să aplice pedeapsa sub formă de amendă şi confiscarea mărfii pe loc a celui care vinde în stradă. Astăzi, acest lucru nu este permis nimănui prin lege. Cândva, poliţia a avut această competenţă, dar poliţia a renunţat la această atribuţie şi, de atunci, comerţul stradal înfloreşte şi mai mult. Voinţă în acest sens nu a fost niciodată din partea autorităţilor centrale - nici nouă să ne dea o lege în acest sens, nici poliţiei să-i consolideze capacităţile şi competenţele. Dimpotrivă, în ultimii ani s-a retras orice competenţă şi au lăsat-o la nivelul Consiliului Concurenţei, care, în general, nu are nicio treabă cu comerţul de stradă ilegal. Noi cerem să fie schimbată legea şi să fie transmisă la Primărie această competenţă de constatare a faptelor ilegale de comerţ stradal, prin intermediul preturilor de sector, prin intermediul gestionarilor fondului locativ. O să găsim cine să facă treaba aceasta, doar să avem dreptul de a constata prin proces verbal, de a aplica amendă şi de a confisca marfa pe loc, iar poliţia să vină să asiste în cazul în care ei fac scandal, pentru a putea ridica marfa. S-a ajuns la o situaţie absolut inacceptabilă, când pieţile stau pe jumătate goale, iar diverşi comerciaţi sunt pe toate trotuarele. Şi ei nu vor să plece în piaţă, precum că acolo n-ar fi cumpărători. Nici n-o să fie cumpărători în pieţe dacă toţi vând pe stradă. Se întorc lucrurile cu tălpile în sus din cauza că avem legislaţie proastă.

Oleg Brega (PDA): Este mai degrabă responsabilitatea poliţiei

Trebuie aplicată legea. Comerţul stradal, mai ales cu produse alimentare, este ilegal şi periculos atât pentru oamenii care vând, cât şi pentru oamenii care consumă. Deci, trebuie oprit. Asta este mai degrabă responsabilitatea poliţiei. A celei municipale, dar şi a Ministerului de Interne, în general, pentru că grosul comerţului stradal are loc tocmai în jurul sediului Ministerului de Interne în Chişinău. Culmea paradoxului - tot acolo sunt şi şoferi de taxi ilegal şi alte ilegalităţi. Oricum, în mod sigur, municipalitatea trebuie să creeze alternative. Trebuie să creeze pieţe agricole bine amenajate ca oamenii să aibă unde merge, dacă vin cu ouăle de acasă, dar eu mă tem că producţia agricolă, în afară de acele verdeţuri nu prea poate fi vândută fără control sanitar pentru că există risc de epidemie, de salmonelă, de producţie veche etc. Deci, totul trebuie să fie reglementat şi corectat. În mod sigur Primăria are astfel de pârghii dacă ar vrea să oprească corupţia.

Vasili Chirtoca (PCRM): Problema are nevoie de studiu

Noi avem două magazine-fabrici Viorica şi oamenii stau în faţa acestora şi vând. Eu nici nu am încercat să rezolv problema aceasta, deoarece problema trebuie rezolvată cu ajutorul Primăriei şi cu ajutorul Ministerului Afacerilor Interne. Problema are nevoie de studiu. Trebuie să aflăm cine sunt aceşti oameni, care sunt în număr de câteva sute în oraş, şi cine stă în spatele lor. Majoritatea acestor vânzători au pe cineva în spate care le livrează marfa. Sunt puţini cei care au marfa lor. În piaţă noi avem şi locuri neocupate. Noi avem un program să acoperim Piaţa Centrală. Va fi mai greu dar vom face module.

Serafim Urechean (PLDM): Intermediarii trebuie eliminaţi

Se cere o sistematizare a activităţii şi în acest domeniu. Când am venit în Primărie, comerţul stradal se întindea din faţa Primăriei până prin faţa Guvernului. În centru puteai să procuri orice accesoriu pentru dame şi pentru bărbaţi. Puteai să deschizi fereastra Primăriei şi să faci cumpărături. Noi am mers pe calea sistematizării. Au fost deschise vreo 46 de pieţe. Nu zic că e cea mai bună soluţie, dar totuşi s-a găsit formula sistematizării comerţului stradal. Mai târziu, din cauza faptului că autorităţile publice locale nu se preocupă de problemele oraşului, deja s-a transformat la noi înapoi oraşul în Shanghai.

Problema trebuie soluţionată pe căi civilizate. Formule sunt şi va fi soluţionată. Toate chioşcurile de ţigări, plasate abuziv în tot municipiul. Uite peste bulevard, vizavi de Curtea de Conturi au apărut garduri, ca la stână, ca în sat. Nici în sat acum nu-şi permit să facă asemenea măgării.

Trebuie readus comerţul la pieţe - lasă să fie 60 de pieţe, dar nu poate fi această batjocură faţă de capitala ţării. Eu îi stimez pe oamenii care vând, pentru că nu o fac de viaţă bună. Dar există cerinţe - atunci când în piaţă sunt locuri, dar tu vii în stradă, atunci «Iartă-mă, te rog». Altă treabă este că trebuie să fie excluşi intermediarii. Dacă vine ţăranul cu roşii de 10 lei kilogramul şi ele ajung la piaţă cu 20-30, «Iartă-mă, te rog». Ţăranul trebuie să aibă acces direct - a venit la piaţă, şi-a arendat o masă la un preţ normal, bineînţeles, îşi vine producţia şi pleacă. Dar aici e monopol - intermediar peste intermediar şi preţurile se măresc de câteva ori. Asta trebuie eliminat şi asta este posibil. Eu garantez că noi vom elimina acest flagel.

Monica Babuc (PD): Dezvoltarea magazinelor de cartier

În primul rând, trebuie consolidată legislaţia care reglementează comerţul stradal şi trebuie identificate locaţii pentru un comerţ civilizat, pentru cei care vor să o facă. Asta înseamnă că este nevoie atât de simplificarea procedurilor birocratice care reglementează comerţul din Chişinău, cât şi de dezvoltarea unei reţele civilizate şi eficiente de pieţe agricole, magazine de cartier. 

O altă direcţie de acţiune prin care să reglementăm comerţul din Capitală este deschiderea unor magazine sociale pentru păturile vulnerabile.  De asemenea, pentru stabilirea unei legături directe între producători şi cumpărători, eu propun să alocăm producătorilor autohtoni, gratuit, până la 50% din spaţiile comerciale disponibile.

Zinaida Grecianîi (PSRM): Primăria va construi spaţii special amenajate pentru producători

Chişinăul s-a transformat într-o piaţă imensă. Totul se vinde pe trotuar, iar autorităţile rămân indiferente. Cele mai aglomerate sunt trotuarele din preajma Pieţei Centrale unde fiecare centimetru pătrat este transformat în loc de comerţ. Pentru înlăturarea comerţului stradal neautorizat, a comercializării de produse a căror provenienţă este incertă şi pun în pericol sănătatea cetăţenilor, a aspectelor însalubre create prin gestionarea necorespunzatoare a deşeurilor de către comercianţi, Primăria va construi spaţii special amenajate pentru producători şi va depune efortul necesar pentru a exclude intermediarii. 

Ilian Caşu (PN): Se pot aranja locuri pentru oamenii din suburbii

E o problemă foarte complicată. Fac regulat cumpărături la celebra Piaţă Centrală. În viziunea mea există o cârdăşie înte autorităţile locale, poliţie şi cei care gestionează piaţa. Această coaliţie este profund mafiotizată. Am fost martorul unei scene. La ora 6:20 dimineaţa, într-o duminică la hala de carne cineva de la ţară a venit cu doi porci sacrificaţi, iar intermediarii s-au năpustit ca nişte vulturi asupra lui şi au luat carnea la 35 de lei. În hala de carne, preţurile erau duble.

Evident că există structuri ale Primăriei care sunt obligate să monitorizeze acest comerţ, pentru că suntem în luna iunie şi nu poţi cumpăra ouă, lactate şi carne de pe trotuar. Am discutat şi cu oamenii care vin din suburbii, oamenii care vin să facă un ban. Trebuie găsită o soluţie. Se pot aranja locuri pentru această categorie de oameni. Putem deosebi intermediarii de aceşti oameni. Te uiţi în ochii omului, te uiţi la mâinile lui şi îţi dai seama că nu este un „perekupşcik” (intermediar - trad. din rusă). Termenul rus foarte răspândit aici în Chişinău. 

Oazu Nantoi (PPEM): Corupţia permite dezvoltarea comerţului stradal

Comerţul stradal este o practică medievală, când la temepratura de +35, în condiţii de praf, de mizerie, se realizează produse alimentare. Asta e o crimă. Dar pentru aceasta nu trebuie să existe corupţie în sistemul comerţului. Totodată, trebuie utilizate la maximum resursele pentru a oferi oamenilor condiţii civilizate ca ei să aibă posibilitatea să-şi realizeze produsele. Încă un lucru vreau să-l ating. În calitatea mea de inginer, eu mă uit că majoritatea studenţilor aici învaţă, în municipiul Chişinău. Există un singur parc industrial şi Primăria trebuie să aibă ca prioritate un program aparte de atragere a investiţiilor, de creare a condiţiilor pentru ca aceste investiţii să poată să se dezvolte. Aceste incubatoare trebuie create pentru deschiderea locurilor de muncă pentru tineri. Deoarece dacă statul sau municipiul Chişinău îi pierde pe tineri, atunci pierde viitorul. Deci, pe lângă problema comerţului stradal trebuie să ne gândim la ei.


DEZBATERE ELECTORALĂ (1) De ce vreţi să fiţi primar? Cum răspund candidaţii la Primăria Chişinăului

DEZBATERE ELECTORALĂ (2) Soluţia pentru traficul dificil din Chişinău: ridicarea maşinilor parcate ilegal

DEZBATERE ELECTORALĂ (3) Candidaţii la Primăria Chişinăului răspund ce facem cu microbuzele

DEZBATERE ELECTORALĂ (4) Ce trebuie să facă un primar pentru a opri construcţiile ilegale?

DEZBATERE ELECTORALĂ (5) Standarde europene în gestionarea deşeurilor, în următorii 4-5 ani

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite