Politică

articolul anterior articolul urmator

Dezbateri în Parlamentul European privind situaţia din Moldova: Vor conta schimbările reale produse la Chişinău

7
17 Jul 2019 12:06:38
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

În Republica Moldova, va conta implementarea intenţiilor expuse în programul noului Guvern. Vor conta schimbările reale pe care acestea le va produce. În acest spirit vom continua sprijinirea procesului de reformă”, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, în cadrul unor dezbateri în Parlamentul European privind situaţia în Republica Moldova.

Potrivit oficialului european, este îmbucurător faptul că Moldova are acum un Guvern care e gata să lupte cu corupţia şi schimbe ţara. Programul de guvernare conţine priorităţi care sunt exprimate clar şi în Acordul de Asociere, precum lupta cu corupţia, îmbunătăţirea cadrului electoral, independenţa justiţiei. „Uniunea Europeană e gata să susţină aceste reforme”, a declarat Federica Mogherini.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, David McAllister, s-a declarat fericit că Moldova se transformă „dintr-un stat capturat într-o democraţie”. Potrivit lui, reformele care vor urma trebuie să fie însoţite de ideea de a face faţă divizării sociale şi să ducă la dialog între partidele de la Chişinău.

Eurodeputata Dominique Bilde consideră că Moldova a demonstrat capacitatea de a ajunge la soluţii pe interior. Or, oricât de multe acţiuni a făcut UE pentru Moldova, oricum s-a ajuns la o criză. Europarlamentara mai spune că „UE nu a reuşi să intre în inimile oamenilor din Moldova, că orizontul european este în scădere aici şi că UE trebuie să ţină seama şi de Rusia”.

Parlamentarul european Siegfried Mureşan a declarat că Moldova are astăzi cel mai european guvern din ultimii 30 de ani. Uniunea Europeană poate ajuta acest Guvern prin a debloca cât mai repede asistenţa financiară şi prin cât mai multe vizite ale oficialilor europeni în Moldova pentru a spune cetăţenilor că UE este alături de ei şi a le vorbi despre beneficiile UE.

Europarlamentarul Traian Băsescu a cerut UE să-i dea perspectivă europeană Republicii Moldova, „altfel va rămâne aşa cum a fost o lungă perioadă”. Potrivi fostului preşedinte român, problema Moldovei este că nu ştie care-i este viitorul. UE refuză să-i dea perspectiva intrării în UE şi nici un politician nu poate spune care este viitorul ei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Jr Proxi
17.07.2019, 13:04:27

Cu guvernarea Kozak la putere, vom ajunge in cur, dar nu in Europa.

-1 (1 vot)
Albu Inga
17.07.2019, 13:10:11

Doua clanuri ACUM-PSRM slujesc Moscovei ACUM, deci ce fel de vorba de cale Europeana poate fi in actual. povesti pentru prosti.

-1 (1 vot)
Veronica Savcenco
17.07.2019, 13:42:18

Filat exact asa spunea si el la europeni.

-1 (1 vot)
Racu Sergiu
17.07.2019, 13:59:51

Cel mai corect a spus un Europarlamentar Francez, nu merg ei spre UE, ei se luptă într-e clanuri.

-1 (1 vot)
giulianni_007
17.07.2019, 14:03:39

Papagalii si propagandistii lui Plaha sint zilnic la dotarie !!!Ba va mai intreb a unspea mie de oara pe cine vreti sa prostiti si cu care scop,pe cititorii Romani?!?!Intrati bleah pe Unimedia de ex.sa vedeti ce cred majoritetea cetatenilor,poporul moldav despre PD si Plaha si nu pierdeti timpul pe aici de geaba !!!

Vezi toate comentariile (7)