Politică

articolul urmator

Dezmembrarea regimului Plahotniuc a început. Ce face România?

42
10 Jun 2019 10:38:49
Matei Dobrovie
Vlad Plahotniuc FOTO pdm.md
Vlad Plahotniuc FOTO pdm.md

Oligarhul Vlad Plahotniuc încearcă cu orice preţ să împiedice dezoligarhizarea şi să forţeze alegeri anticipate după acelaşi sistem uninominal mixt care îl avantajează. România trebuie să recunoască guvernul Maia Sandu! Măcar în al 12-lea ceas Bucureştiul trebuie să-l lase din braţe pe Plahotniuc. Şi nu pare dispus s-o facă.

Blocul ACUM a făcut cel mai greu compromis posibil pentru a scoate ţara din actualul blocaj – înţelegerea temporară cu PSRM. Nu aş fi crezut că socialiştii vor pune umărul la asta, dar iată că se întâmplă.

Ca urmare, Plahotniuc este disperat şi pregătit să arunce în luptă toate instituţiile controlate pentru a opri ce se întâmplă acum în Parlament. Curtea Constituţională a comis un abuz extrem. În contextul în care blocul ACUM, dar şi PSRM, au refuzat să facă o coaliţie de guvernare cu PDM, acesta a ordonat Curţii să emită ieri seară o decizie de dizolvare a Parlamentului în 7 iunie 2019 şi să declare azi neconstituţională alegerea preşedintelui Parlamentului.

E o încălcare flagrantă a Constituţiei Republicii Moldova, care precizează foarte clar că termenul de dizolvare a parlamentului este de 3 luni de la validarea alegerilor parlamentare în cazul în care nu se formează o coaliţie de guvernare. Alegerile au fost validate pe 9 martie, deci termenul de expirare este 9 iunie, nu 7 iunie!

De ce continuă România să-l susţină pe Plahotniuc cu orice preţ şi să vorbească despre stabilitate şi parcursul european? Cine îşi asumă răspunderea pentru politica dezastruoasă a Bucureştiului faţă de R.Moldova? Nimeni!

După dispariţia lui Dragnea din peisajul politic românesc, se pare că i-a venit rândul şi amicului lui de peste Prut, Vlad Plahotniuc, dar Bucureştiul nu pare dispus să accepte asta. Asta în ciuda faptului că în aceste zile se schimbă paradigma în R. Moldova. Ştiu că majoritatea românilor trăiesc cu impresia că pro-ruşii sunt cel mai mare rău în R. Moldova, însă un fals pro-european, oligarh corupt şi şantajist notoriu, Vladimir Plahotniuc, este de fapt cel care a capturat statul şi cetăţenii în ultimii ani. Nu se poate vorbi despre vreun viitor al Republicii Moldova până când acest dictator nu este înlăturat.

Solicit public Guvernului PSD-ALDE şi Preşedinţiei României să colaboreze îndeaproape cu noul guvern al Maiei Sandu.

Soluţia a venit în mod neaşteptat, printr-o alianţă circumstanţială în Parlament între blocul pro-european ACUM şi partidul pro-rus condus de Igor Dodon. Plahotniuc abuzează de toate pârghiile, în special de judecătorii controlaţi ai Curţii Constituţionale, care publică decizii ridicole, scrise la comandă. CC a reinterpretat Constituţia, a negat legitimitatea guvernului, l-a demis pe preşedinte şi a aprobat rapid alegeri anticipate. Practic statul de drept a fost făcut ferfeniţă, o lovitură grea pentru democraţie.

Totuşi, Uniunea Europeană tocmai a recunoscut oficial guvernul condus de Maia Sandu, înţelegând că deciziile Curţii Constituţionale nu pot fi considerate legitime. Este o decizie curajoasă faţă de abordarea uzuală a UE de rezervă în astfel de cazuri, care întăreşte şansele guvernului nou ales să rămână în funcţie.

Ştiu că este greu de digerat pentru noi această înţelegere cu pro-ruşii, însă pare să fie unica şansă pentru a deschide o fereastră de oportunitate în R. Moldova, prin dezoligarhizare.

România l-a susţinut prea mult timp pe Plahotniuc, făcând un mare deserviciu cetăţenilor Republicii Moldova, care au suferit mult de pe urma corupţiei şi sărăciei perpetuate de acest regim. Trebuie măcar acum, în ceasul al 12-lea, să ne facem datoria, să susţinem democraţia peste Prut şi să ne implicăm activ în stabilizarea direcţiei pro-europene a Republicii Moldova. Blocul ACUM este puternic şi a declarat în nenumărate rânduri dorinţa de a avea un parteneriat apropiat cu România.

Solicit public Guvernului PSD-ALDE şi Preşedinţiei României să colaboreze îndeaproape cu noul guvern al Maiei Sandu. Un prim pas ar trebui să fie o declaraţie de recunoaştere a guvernului ACUM de către ţara noastră, cel puţin la fel de curajoasă precum cea a Uniunii Europene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Lucifer
10.06.2019, 11:52:48

Păi regimul Dragnea-Dăncilă din România al PSD-ului cu trei trandafiri este identic cu regimul Plahotniuc-Filip al PDM-ului cu trei trandafiri al PDM din Moldova. Cele două regimuri mafiote din România şi Moldova au aceeaşi poilitică: capturarea statului şi aservirea lui bandelor mafiote. Aşa că nu trebuie să ne mirăm că guvernul de la Bucureşti sprijină guvernul oligarhului mafiot Plahotniuc din Moldova. Problema e alta: CUM de ambele ţări româneşti trec prin aceleaşi convulsii, respectiv că cele două state au fost acaparate în acelaşi timp de acelaşi tip de bande mafiote? Oare, aşa suntem noi, mafioţi, sau mafiotismul ni s-a impus de pe afară?

+13 (15 voturi)
gigione deladolj
10.06.2019, 12:05:22

Ce ne interesează pe noi de oportuniştii şi ipocriţii ăştia? Să fiarbă în zeama lor zic. Şi a se slabi cu ajutoarele, bursele, curent electric moca şi alte daruri! Risipiţi orzu pe gîşte! Oricum , Maia aia, are o moacă...parcă e fabricată din reciclabile:))

-18 (28 voturi)
Sorin Barbul
10.06.2019, 12:01:16

Ce va face România? Păi în primul rând ar trebui să recunoască noul guvern din Basarabia.

+16 (20 voturi)
gigione deladolj
10.06.2019, 12:06:37

ce i nea Barbulică, nu eşti în piaţă? Vezi că se făcu cald, să ţi iei şepcălia!

-15 (21 voturi)
Andrei Tirighie
10.06.2019, 12:21:29

ar fi bine să ne grăbim cu țeava de gaz, să nu ne prindă rușii pe acolo.

-3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (42)