Politică

articolul anterior articolul urmator

Dezvăluiri despre scheme de contrabandă făcute de apropiaţii lui Plahotniuc: Zilnic erau transportate ilegal până la 11 tone de ţigări prin Aeroportul Chişinău

2
21 Jun 2019 10:43:23
Autor: Iurii Botnarenco

Fostul director al Autorităţii Aeronautice Civile din Moldova - MoldATSA, Sorin Stati, a făcut mai multe dezvăluiri despre schemele de contrabandă cu alcool, ţigări şi anabolizante organizate de oamenii apropiaţi lui Vlad Plahotniuc, începând cu anul 2009. Printre cei care coordonat nemijlocit schemele de contrabandă se numără ex-deputaţii PDM Constantin Ţuţu şi Constantin Botnari, Dorin Damir şi chiar şeful-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

Ex-directorul MoldATSA a afirmat, la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, că imediat ce i-a fost sugerat să plece din funcţie, în 2013, odată ce Ministerul Transporturilor a trecut la PDM, a început să se documenteze despre ceea ce se întâmplă, de fapt, în Aeroportul Chişinău. 

Potrivit lui, odată cu expirarea mandatului Guvernului Filip, vin mult mai activ informaţii la subiectul contrabandei pentru că „subalternii anumitor persoane din MAI care se ocupau cu contrabanda nu sunt de acord cu aceasta”.

Stati a precizat că deţine toate probele necesare pentru acuzaţiile pe care le aduce, iar dacă cineva din cei vizaţi îl va ataca în instanţă, dânsul este gata să le publice. În plus, Stati afirmă că sunt şi multe persoane, care au primit anumite indicaţii ilegale, care ar dori să depună mărturii cu privire la schemele de contrabandă în care erau implicaţi oamenii lui Vlad Plahotniuc.

Schema privind contrabanda de ţigări a fost gestionată de oamenii lui Ilan Şor
 
Stati susţine că, în 2009, zilnic, prin Aeroportul Internaţional Chişinău, cu ajutorul „Poştei Moldovei, erau transportate de la 7 până la 11 tone de ţigări.
 
„Nouă se explica că este o prevedere absolut legală, dar nu exista nicio problemă nici cu vama, nici cu Poliţia de Frontieră. Schema privind contrabandă de ţigări este gestionată de către oamenii lui Ilan Şor”, spune Stati.
 
Potrivit lui, oficial, în acte era indicat că fiecare colet, în care erau ţigări, aparţine unei anumite persoane, care doreşte să-l trimită în UE altei persoane, pe adresă fictivă de fapt.
 
„Este o anumită reţea. Ţigările se vând prin Internet. Schema data a lucrat în toată această perioadă până a fost demis Guvernul Filip”, mărturiseşte Stati.
 
Contrabanda cu anabolizante, sub controlul lui Dorin Damir
 
Stati a dezvăluit că schemba de contrabandă cu anabolizante, la fel, era efectuată prin Aeroport şi este controlată de un alt apropiat al lui Vlad Plahotniuc, Dorin Damir.
 
„În 2009 erau patru grupări care se ocupau cu contrabanda de anabolizante. Dar aceste grupări nu erau controlate centralizat. Atunci eu am crezut asta sunt droguri. Nu ştiam ce sunt în acele ampule. Am sesizat Poliţia. Poliţia economică a intentat un dosar penal. Au făcut interceptări, filări, ca pe urmă să-mi spună că totul e legal. Ca mai târziu eu să aflu că poliţia a intrat în schema dată cu aceste patru grupări criminale. Mai târziu, schema a fost preluată centralizat, de când a trecut Ministerul Tehnologiilor Informaţionale la PDM”, a declarat Sorin Stati.
 
Contrabanda cu pietre preţioase - Chihlimbar, controldată de Constantin Botnari
 
„Chihlimbarul este adus prin contrabandă din Ucraina, prin Transnistria, mai departe nimereşte la Aeroport şi, săptămânal, se exportă circa 2 tone de chihlimbar care pleacă în Hong-Kong. Este interesant că pe declaraţiile vamale este scris „stone” - piatră, atât. Schema e foarte strictă. Dacă cineva încearcă să facă contrabandă cu chihlimbar, sunt reţinuţi, arestaţi etc. Schema e controlată în întregime de Constantin Botnari”, spune Stati.
 
El susţine că schemele erau asigurate de către Gheorghe Cavcaliuc, prin persoanele sale din cadrul Poliţiei economice, prin intermediulconducerii Aeroportului, cu implicarea vamii, nemijlocit a şefului Vamei, Vitalie Vrabie.
 
Contrabanda cu alcool etilic, ţigări şi tutun adus din Ucraina - schema lui Gheorghe Cavcaliuc
 
Stati susţine că Gheorghe Cavcaliuc gestionează cu o schemă de contrabandă cu ţigări, tutun şi alcool etilic.
 
Ţigările şi tutunul ar proveni din Transnistria şi sunt comercializate inclusiv pe teritoriul Pieţei Centrale din Chişinău.
 
Ex-deputatul Constantin Ţuţu, la fel implicat într-o schemă de contrabandă cu ţigări
 
Sorin Stati a mărturisit că ex-deputatul democrat Constantin Ţuţu gestionează o schemă cu contrabandă de ţigări din Republica Moldova spre România, pe cale terestră.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Maria Lazăr
21.06.2019, 16:10:31

Acum tot căcatul și rahatul o să își de-a importantă și o să vină cu tot felul de acuzații și porcării, numai să se gudure pe lingă actuala guvernare și chipurile să pară cinstit

-2 (2 voturi)
Markos General
22.06.2019, 17:36:08

Plahotniuc/Ulinici a anticipat sitatia cind va fi dat in cautare si a intreprins masuri din timp - ma refer la incercarea de a "induiosa" oficialii de rang inal de la Interpol - caz relatat de presa Germana. https://unimedia.info/stiri/vladimir-plahotniuc--in-presa-germana-fredolin-lecari--descris-ca-reprezentantul-liderului-pd-la-interpol-148310.html?utm_source=article_top&utm_medium=last_news&utm_campaign=Under%20Article%20Top Fara indoiala - si reprezentantul actual RM la Interpol este omul lui Plahotniuc/Ulinici si trebuie rechemat urgent. Insasi reputatia Interpolului a fost recent grav afectata, dupa ce Presedintele Interpolului a fost rechemat in China si condamnat pentru coruptie - luare de mita. Vedeti aici: https://www.bbc.com/russian/news-45763567

+2 (2 voturi)
Modifică Setările