Dileme politice la Chişinău în perspectiva alegerilor legislative. Igor Grosu, pus să aleagă între Blocul „Renato Usatîi” şi un partid unionist: Ce a răspuns liderul PAS?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu, preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate FOTO Arhivă
Igor Grosu, preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate FOTO Arhivă

Preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Igor Grosu apreciază că „partenerii fireşti” ai formaţiunii sale politice pentru crearea unei majorităţi parlamentare sunt unioniştii, în cazul în care şi alte partide de asemene afactură vor intra în Parlament.

Igor Grosu preferă ca PAS să formeze o majoritate parlamentară cu unioniştii, nu cu Partidul Nostru, care a avut un cuvânt greu de spus în rezultatul final al scrutinului prezidenţial din noiembrie anul trecut din Republica Moldova, încheiat cu victoria candidatei PAS, Maia Sandu, în faţa fostului preşedinte, pro-rusul Igor Dodon.

„Aştia-s (unioniştii, n. red.) partenerii noştri fireşti, cu care noi am vrea să ne regăsim, să ne întâlnim a doua zi după alegeri şi să ne gândim la o coaliţie, o majoritate parlamentară pro-europeană”, a declarat preşedintele interimar al PAS în cadrul ultimei ediţii a emisiunii „Cutia Neagră cu Mariana Raţă”, difuzată la postul de televiziune TV8.

Pus să aleagă între un partid unionist şi Partidul Nostru, Igor Grosu a insistat pe ideea unei coaliţii cu „unioniştii”, recunoscând totodată existenţa unor abordări diferite în chestiunea UE.

„Un partid care este pro-european, şi unioniştii prin definiţie sunt pro-europeni. Adevărul e că ei văd integrarea europeană un pic altfel”, a spus liderul PAS.

Declaraţia poate fi văzută de la 01.33

Partidul Nostru este o formaţiune politică de centru-stânga condusă de Renato Usatîi, primarul oraşului Bălţi. În perspectiva alegerilor legislative anticipate din Republica Moldova, programate pentru 11 iulie, Partidul Nostru a format un bloc electoral cu Partidul Patria, condus de Emilian Ciobu, fost ambasador în România. Cele două formaţiuni se vor prezenta în faţa alegătorilor sub denumirea Blocul Electoral „Renato Usatîi”. La ultimele alegeri prezidenţiale, Renato Usatîi a dus o campanie asiduă anti-Igor Dodon. S-a clasat pe locul trei în turul întâi, cu 16,9% din voturi, şi şi-a continuat campania anti-Dodon, ajutând astfel indirect la victoria Maiei Sandu în turul doi, cu 57,72%.

Alegerile legislative anticipate, văzute ca o şansă de înfrângere a lui Dodon şi de îndepărtare a socialiştilor de la putere, au constituit miza comună a PAS şi a Partidului Nostru mai ales în perioada campaniei prezidenţiale. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite