Din vară, ucrainenii vor circula fără vize în Uniunea Europeană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portalul ucrainean UNIAN a scris, marţi, că negocierile între instituţiile de la Kiev şi cele ale Uniunii Europene cu privire la acordarea regimului de circulaţie fără vize s-au finalizat „cu succes”.

Vestea a fost comunicată presei de misiunea Ucrainei la Uniunea Europeană. Potrivit mesajului transmis de diplomaţii ucraineni, „Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European şi Comisia Europeană au ajuns la o înţelegere cu privire la punerea la dispoziţie, pentru Ucraina, a regimului de circulaţie fără vize, decizia urmând să fie confirmată, joi, la Comitetul reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER)”.

Ulterior, decizia trebuie să fie adoptată în Parlamentul European, atât în Comitetul libertăţilor cetăţeneşti, cât şi într-o şedinţă de plen a legislativului Uniunii Europene. Ultima etapă va fi confirmarea respectivei hotărâri la o şedinţă a Consiliului Uniunii Europene. Documentul trebuie să conţină semnăturile preşedintelui Parlamentului European şi ale reprezentanţilor din Consiliu, după care poate fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Intrarea sa în vigoare şi ridicarea efectivă a vizelor pentru cetăţenii ucraineni care călătoresc în statele membre ale Uniunii va avea loc la 20 de zile după publicare.

Potrivit corespondentului de la Bruxelles al postului de radio „Europa Liberă”, Rikard Jozwiak, citat de UNIAN, adoptarea deciziei cu privire la regimul liberalizat de circulaţie pentru Ucraina în Parlamentul European şi Consiliul UE va avea loc în luna mai.

UNIAN informează că decizia va putea intra în vigoare doar împreună cu noul mecanism de suspendare temporară a regimului liberalizat de circulaţie cu orice ţară din lume care are acest aranjament cu UE. Mecanismul a fost adoptat de Consiliul UE luni, după ce, pe 10 februarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declarase că Ucraina va primi regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană până în vara acestui an.

Atingerea certitudinii cu privire la eliminarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni este însoţită de acţiuni provocatoare din partea organizaţiilor teroriste „republica populară Doneţk” şi „republica populară Lugansk” care ocupă estul Ucrainei. Marţi, membrii acestor organizaţii au blocat stadionul ”Donbass-Arena” şi punctele de distribuţie a ajutoarelor umanitare pentru populaţia civilă a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk. În incinta stadionului se află sediul misiunii umanitare patronate de omul de afaceri Rinat Ahmetov. Potrivit comunicatului său de presă, misiunea umanitară nu dispune de informaţii demne de încredere cu privire la motivele acestor acţiuni. Tot ce se ştie acum este că încăperile, inventarul şi ajutoarele umanitare sunt blocate, voluntarii misiunii nu au acces la ele, iar cei peste jumătate de milion de persoane care beneficiază de ajutor din partea instituţiei de binefacere nu-şi vor putea primi pachetele care le asigură supravieţuirea.

Conducerile celor două organizaţii teroriste, care se erijează în autorităţi publice pe teritoriile pe care le controlează prin forţa armelor ruseşti şi luptătorilor veniţi din Rusia, au cerut, luni, ca blocada teritoriilor ocupate, pe care activiştii ucraineni o efectuează de peste două luni, să fie ridicată. În caz contrar, aceştia urmează să ia sub controlul lor toate întreprinderile sub jurisdicţie ucraineană care funcţionează în aceste teritorii. În noaptea de 27 spre 28 februarie, aceştia trecuseră deja la fapte, instaurând „controlul extern” asupra a trei întreprinderi care-i aparţin lui Rinat Ahmetov, printr-o decizie a aşa-zisului consiliu de miniştri al pretinsei ”republici populare Lugansk”.

Reacţia Kievului la procesul de „naţionalizare” a întreprinderilor cu proprietari ucraineni din zonele controlate de separatişti a fost să declare, prin intermediul lui Gheorghii Tuka, ministrul pentru teritoriile ocupate şi refugiaţi interni, că acţiunile îndreptate în acest sens contravin acordurilor de la Minsk.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite