Politică

articolul anterior articolul urmator

Dionis Cenuşă afirmă că votarea moţiunii de cenzură „o poate costa pe Maia Sandu eventuala victorie la prezidenţiale”

0
16 Jul 2020 15:48:39
Autor: Iurii Botnarenco

Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că votarea moţiunii de cenzură „o poate costa pe Maia Sandu eventuala victorie la prezidenţiale”. În opinia lui, graba prin care PAS a anunţat că va semna moţiunea de cenzură „este explicată de presiunea publică eficienta a Platformei DA, dar şi de dorinţa de a valorifica disputele în jurul modificării Codului Electoral”.

„Un alt moment important este modul cum PAS are de gând să pregătească publicul pentru votarea moţiunii de cenzură împreună cu grupurile oligarhice - Candu şi Şor. Or, anume acest aspect poate fi determinant în alegerile prezidenţiale. Acest vot o poate costa pe Maia Sandu eventuala victorie la prezidenţiale”, a scris Dionis Cenuşă pe Facebook.

El susţine că, aparent, PSRM este sigur că PDM nu va abandona coaliţia de guvernare, deoarece înţelege că Democraţii pot deveni nesemnificativi repede, fără poziţii în guvernare (pe care nimeni dintre PAS şi Platforma DA nu pe promite).

„Decizia finală aparţine celor de la PDM, dacă grupările corupte nu reuşesc să corupă alţi câţiva Democraţi, evident prin influenţa care cade sub incidenţa Codului Penal, pentru ca moţiunea Platformei DA să obţină cel puţin 51 de voturi”, a spus expertul.

Lidera PAS, Maia Sandu, a anunţat joi, 16 iulie, că fracţiunea parlamentară a PAS va semna şi va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, iniţiată de Platforma DA. Decizia a fost luată în pofida faptului că nu există voturi suficiente pentru demiterea Cabinetului de miniştri, iar PDM a comunicat că nu va sprijini moţiunea. Anterior, Maia Sandu afirma că nu va semna moţiunea dacă nu există garanţia că sunt voturi suficiente. De această dată, Maia Sandu a declarat că speră că democraţii îşi vor revedea decizia şi în ultimul ceas vor vota pentru demiterea Guvernului.

Amintim că la întrevederea dintre Maia Sandu şi Pavel Filip, ultimul a comunicat că schimbarea nu poate fi făcută cu ajutorul unor deputaţi corupţi şi traseişti, care au fost scoşi ilegal cu bani grei din PDM de către grupările Candu şi Şor. Pavel Filip a precizat că PDM este deschis dialogului doar cu PAS, PDA şi PSRM, în oricare format politic care ar putea să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor, dar sub nicio formă nu va accepta niciun fel de dialog sau colaborare cu partidele Şor şi Pro Moldova, partide asupra cărora există suspiciuni că unii membrii ai conducerii şi finanţatorii lor sunt implicaţi în frauda bancară, coruperea deputaţilor şi alte ilegalităţi, partide care trebuie izolate, nu încurajate să continue modul murdar de a face politică. 

Fracţiunea parlamentară a Platformei DA, condusă de Alexandru Slusari, a anunţat marţi, 14 iulie, că a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Pentru ca documentul să fie înregistrat este nevoie ca cel puţin 26 de deputaţi să-l semneze. În acest sens, Alexandru Slusari a comunicat că Platforma DA aşteaptă, până joi, şi semnăturile celor 15 deputaţi din fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Precizăm că liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunţat că formaţiunea sa are deja lista noului Cabinet de Miniştri şi că este gata să-şi asume guvernarea, deşi fracţiunea sa este formată doar din 11 deputaţi. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că este dispusă să-l sprijine pe Andrei Năstase la funcţia de premier, dacă va fi sigură că există 51 de voturi în Parlament. Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, la fel, a declarat că este gata să sprijine învestirea Guvernului Platformei DA.
 
Noul Guvern poate fi învestit doar dacă votează şi deputaţii Partidului Şor. Anterior, Maia Sandu a afirmat că nu va vota un Guvern care să depindă de voturile Partidului Şor, condus de Ilan Şor, condamnat de prima intanţă la şapte ani de închisoare în dosarul furtului miliardului şi care se află în căutare internaţională. Reacţia Maiei Sandu este de înţeles, pentru că asocierea cu Ilan Şor ar putea-o discredita, fapt ce nu-i convine mai ales că au rămas zile numărate până la prezidenţiale. 
 
De menţionat că opoziţiei nu-i ajung încă două voturi pentru a demite Guvernul, fiind necesare cel puţin 51 de voturi. Toate fracţiunile de opoziţie - PAS (15 mandate), Platforma DA (11), Partidul Şor (9), Pro Moldova (14) şi deputatul neafilat Octavian Ţîcu au în total 49 de voturi.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii