Dionis Cenuşa: Distanţarea PDM de integrarea europeană are cel puţin trei explicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO expert-grup
FOTO expert-grup

Distanţarea deliberată a Democraţilor de tematica europeană este confirmată de programul lor electoral, care exclude menţiunea de integrare europeană şi foloseşte formulări preponderent generaliste, precum Europa, scrie Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru IPN.

Politologul observă că referinţa la UE se află pe ultimul loc în programul electoral, unde revendicările electorale vizează tangenţial UE, interpretată prin calificativul de actor occidental.

Pe de o parte, scrie Dionis Cenuşa, este specificată intenţia de a “consolida relaţiile” cu UE, în calitate de partener occidental. Iar, pe de altă parte, PDM promite menţinerea “categorică a opţiunii pro-occidentale”, care este echivalată cu “implementarea accelerată a Acordului de Asociere” cu UE.

Potrivit politologului, asemenea caracter rezervat vizavi de integrarea europeană poate avea cel puţin trei explicaţii.

În primul rând, din punctul de vedere al tacticii electorale, Democraţii au fost nevoiţi să diminueze la maxim retorica pro-europeană, pentru a ţine la distanţă acuzaţiile despre contribuţia lor la deteriorarea dialogului cu UE, explică Dionis Cenuşa.

A doua explicaţie oferită de politolog ţine de prioritatea acumulării eficiente a voturilor. În mod practic, atât poziţionarea “pro-Moldova” cât şi cea “pro-UE” au o putere de atracţie similară – de circa 33-34% (IMAS, Decembrie 2018). Pentru a minimiza asocierea cu UE, nefolositoare, deoarece abundă în critică, PDM a interiorizat discursul politic şi l-a deşertat de componenta geopolitică, punctează politologul.

El argumentează că a treia explicaţie vizează scopul de migra spre un teren neutru din perspectivă geopolitică are o legătură cu calculele post-electorale ale Democraţilor.

Menţinerea la guvernare este probabilă doar dacă PDM renunţă la orice poziţionări categorice, pe subiecte sensibile, precum încă mai este aprofundarea relaţiilor cu UE. Prin urmare, Democraţii creează în mod artificial un mediu flexibil pentru forjarea unor coaliţii post-electorale, inclusiv cu reprezentanţii forţelor care împărtăşesc viziuni pro-ruse.

În niciunul din cazuri, PDM nu intenţionează să abandoneze Acordul de Asociere cu UE, ci din contra insistă principial pe menţinerea acestuia în fază activă, dar fără a promite vreo disciplină şi calitate în implementare sa, ci doar viteză, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite