Dionis Cenuşă: Invalidarea alegerilor este un adevărat „şoc politic” pentru susţinătorii lui Andrei Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invalidarea rezultatelor alegerilor de către instanţa de judecată reprezintă un adevărat „şoc politic” pentru cei care au susţinut candidatura lui Andrei Năstase. Ca urmare, dacă nici opoziţia extra-parlamentară şi nici socialiştii nu controlează Primăria Capitalei, atunci se menţine situaţia anterioară, adică una în care au de câştigat democraţii. De această părere este analistul politic Dionis Cenuşa, citat de IPN.

Într-o postare pe Facebook, politologul menţionează că în atenţie nimereşte judecătoarea Rodica Berdilo, care a adoptat o decizie cu adevărat controversată, într-o ţară unde justiţia se numără printre instituţiile cu cea mai joasă credibilitate.

Cel mai recent Barometru al Opiniei Publice (2018) arată că peste 70% din respondenţi au puţină sau nu au deloc încredere în justiţia moldovenească. În opinia sa, această percepţie negativă este faţă de tot sistemul şi are o istorie lungă, la care se adaugă multiplele dosare judecate într-un mod litigios, precum 6-7 aprilie 2009, „Pădurea Domnească” sau „furtul miliardului”. Din acest considerent, deciziile judecătoreşti vor fi suspectate de trişare şi influenţă politică.

„Primele reacţii ale opoziţiei extra-parlamentare şi ale reprezentanţilor societăţii civile atacă decizia de judecată şi o leagă de calculele şi influenţele politice ale democraţilor, împreună sau fără de socialişti. Acest lucru doar confirmă suspiciunile care planează deasupra sistemului judecătoresc şi care destabilizează încrederea publică în ceea ce partenerii externi vor să vadă în Moldova – statul de drept”, susţine politologul.

Dionis Cenuşa mai menţionează că opoziţia extra-parlamentară promite proteste în masă, care vor fi întrerupte de sezonul de vacanţe. 

„Acest lucru însă cu adevărat contează mai puţin pentru opoziţie, care simte datoria deplină de a reacţiona faţă de această injustiţie, provocată de o decizie dubioasă. Or, agitaţie în ziua alegerilor o fac mulţi candidaţi prin tot felul de căi, este însă aceasta o motivaţia suficientă pentru a invalida alegeri la care au participat 248,946 de persoane?”, se întreabă politologul.

Cât ţine de faptul cine beneficiază din situaţia creată, deoarece conform unor opinii noi alegeri nu mai pot fi organizate în 2018, politologul consideră că aceasta face ca aliaţii democraţilor din Parlament, popularii lui Iurie Leancă, vor deţine funcţia de interimat în primăria capitalei până la alegerile locale din 2019. Potrivit lui, democraţii puteau beneficia chiar şi cu Năstase în fruntea Primăriei, deşi l-ar fi preferat pe Ceban.

„Totuşi, cum această răsturnare de situaţie poate beneficia democraţii? În primul rând, capitala revine pe un teren neutru, în loc să fie ataşată la agenda politică a PPDA. Acest lucru înseamnă că sondajele pe care le fac democraţii nu arată succese majore de extindere electorală a acestora. De aceea, trebuie de minimizat riscurile care pot veni de la popularitatea prea mare a opoziţiei extra-parlamentare”, a notat Dionis Cenuşa.

În al doilea rând, în opinia sa, invalidarea alegerilor va crea o presiune publică asupra judecătoarei cu pricină şi a lui Ion Ceban, care de fapt sunt figuranţii vizibili în toată această situaţia. Potrivit lui, democraţii au făcut mai multe declaraţii post-alegeri prin care au transmis semnalul că susţin candidatura lui Năstase şi chiar urmau să-l ajute în noua funcţie. Din acest considerent, duplicitatea democraţilor deşi este clară va fi mai greu de contrazis decât vinovăţia socialiştilor, care l-au acuzat pe Năstase de agitaţie electorală şi astfel au provocat invalidarea.

„În al treilea rând, declanşarea protestelor în masă pe care le-a promis Andrei Năstase constituie un prilej nou pentru democraţi de a testa capacitatea moldovenilor de a se mobiliza şi de a protesta în mod eficace. Protestele vor avea loc într-o perioadă deloc simplă şi va trebui să depăşească obstacole, precum perioada estivală, când o parte din populaţie este în vacanţă, iar alta la munci agricole. Astfel, pe de o parte, democraţii vor avea posibilitate a să elimine o parte din „aburii de sub cap”, cu scopul de anticipa eventuale proteste mai mari pe viitor. Pe de altă parte, protestele vor viza socialiştii, pe care democraţii îi folosesc în calitate de „duşmani interni” pentru a-şi consolida propriul rating. Sigur, va fi o echilibristică complicată pentru democraţi, dar aparent ei merg la asemenea riscuri pentru că înţeleg că alegerile parlamentare din acest an sunt cu adevărat importante”, a opinat Dionis Cenuşa.

Politologul mai spune că după cazul de invalidare a alegerilor municipale, mai mult ca niciodată se impune întrebarea dacă rezultatele alegerilor parlamentare nu ar putea deveni victimă a justiţiei, dacă rezultatele nu vor conveni cuiva.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite