Directorul SIS va fi numit de şeful statului şi confirmat de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Serviciului Informaţii şi Securitate va fi numit de şeful statului şi confirmat de Parlament. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de majoritatea parlamentară, în cadrul şedinţei de marţi, 18 iunie, transmite IPN.

Preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Sergiu Litvinenco, a menţionat că proiectul vizează modificarea procedurii de numire şi demisie a şefului SIS. „Astfel, la nivel de propunere a candidaturii va trebui să participe preşedintele, iar la nivel de decizie finală – să participe Parlamentul”.

Deputatul democrat Alexandru Jizdan a declarat că fracţiunea PDM nu susţine acest proiect. Potrivit lui, iniţiativa este o tentativă de transformare a SIS-ului într-o filială a Serviciului de Securitate străin.

Deputatul PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a declarat că, odată cu votarea acestui proiect, instituţia va putea fi scoasă definitiv de sub controlul unui partid, „care a transformat-o într-un instrument de filaj”, iar Parlamentul va putea asigura un echilibru şi un control mai riguros. El mai spune că astfel SIS-ul va fi o structură care va sta la straja securităţii naţionale şi va împiedica uzurparea puterii din exterior.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite