Discursurile în limba rusă în Parlament vor fi în continuare acceptate, iar deputaţii nu vor fi obligaţi să cunoască româna. Propunerea PL a fost respinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Parlamentul de la Chişinău a respins joi, 29 noiembrie, includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege propus de fracţiunea Partidului Liberal privind modificarea unor acte legislative ce ar obliga candidaţii la funcţia de deputat să cunoască limba română, dacă vor să acceadă în Legislativ.

În plus, prin iniţiativa respectivă de modificare a Codului Electoral şi a Regulamentului Parlamentului, liberalii au vrut să interzică traducerea documentelor de lucru ale Parlamentului în limba rusă, precum se practică actualmente, dar şi să interzică discursurile în rusă de la tribuna plenului.

Potrivit liberalilor, în cei 27 de ani de independenţă, „reprezentanţii minorităţilor naţionale au avut timp suficient să studieze şi să posede limba statului suveran în care locuiesc”.

Liberalii susţin că aceste modificări nu necesită costuri suplimentare, ba chiar ar urma să contribuie la reducerea cheltuielilor Parlamentului cu peste 1.5 milioane de lei, „generate de traducerile documentelor de lucru ale Parlamentului în limba rusă”.

„Cum reprezentaţi dumneavoastră interesele cetăţenilor dacă nu vorbiţi în limba lor, a băştinaşilor”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite