Dmitri Peskov: Cazul lui Aleksei Navalnîi nu merită atenţia lui Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov FOTO EPA EFE
Vladimir Putin şi Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov FOTO EPA EFE

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că situaţia din jurul reţinerii şi arestării opozantului rus Aleksei Navalnîi nu este una care să merite atenţia deosebită a preşedintelui Vladimir Putin.

Întrebat dacă e adevărat că lui Vladimir Putin îi este frică de Aleksei Navalnîi şi din acest motiv politicianul a fost arestat atât de repede şi cu încălcarea procedurilor, Dmitri Peskov a declarat că acestea „sunt prostii”. „În general, nu trebuie asociat preşedintele cu încălcarea legilor Federaţiei Ruse”, a spus Peskov într-o conferinţă de presă. 

Referitor la îndemnul lui Aleksei Navalnîi ca oamenii să iasă în stradă împotriva regimului de la Kremlin, Peskov a afirma că este o chemare „îngrijorătoare”, însă conducerea de la Kremlin nu se teme de proteste.

Cât priveşte apelul mai multor state prin care se cere eliberarea imediată a lui Navalnîi, Peskov a spus că acestea sunt treburile interne ale Rusiei şi este vorba despre un cetăţean care a încălcat legea, de aceea apelul nu poate fi satisfăcut.

Aleksei Navalnîi a fost arestat pentru 30 de zile. Acesta va sta în izolatorul Poliţiei până pe 15 februarie. Mandatul de arestare a fost eliberat în după-amiaza zilei de luni, 18 ianuarie, de judecătoarea Elena Morozova, care a desfăşurat şedinţa de judecată chiar în secţia de Poliţie unde a fost adus politicianul imediat ce a fost reţinut pe aeroportul „Şeremetievo” din Moscova, în momentul în care s-a întors din Germania. 

Presa rusă scrie că între momentul în care a fost reţinut Aleksei Navalnîi şi cel în care a început şedinţa de judecată unde urma să fie decisă măsura de arest au trecut 16 ore, timp în care oamenii legii nu le-au permis avocaţilor să se întâlnească cu Navalnîi.

Opozantul rus se va afla în arest preventiv în aşteptarea şedinţei de judecată unde se va decide dacă el a încălcat sau nu condiţiile unei pedepse cu suspendare, atunci când nu s-a prezentat în faţa oamenilor legii din cauză că era la tratament în Germania. 

În acest sens, Aleksei Navalnîi riscă trei ani şi jumătate de închisoare, după ce Serviciul federal al închisorilor ruse a solicitat ca pedeapsa cu suspendare să fie înlocuită cu pedeapsă cu executare în cazul lui Navalnîi. 

Aleksei Navalnîi a revenit în Federaţia Rusă în seara zilei de duminică, 17 ianuarie, însă a fost reţinut pe aeroport imediat ce a ajuns la controlul de paşapoarte. 

Statele Unite şi mai multe guverne europene au cerut eliberarea lui Alexei Navalnîi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite