DOCUMENT Un grup de eurodeputaţi cere Chişinăului să renunţe la „extrădarea abuzivă” în Turcia a celor şapte angajaţi ai Liceului Orizont

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte deputaţi din Parlamentul European au semnat o scrisoare către premierul Pavel Filip şi preşedintele Igor Dodon, în care le solicită acestora să înceteze imediat „extrădarea abuzivă” a celor şapte angajaţi ai Liceului Orizont, printre care directori şi profesori, pe motiv că regimul de la Ankara va porn

Eurodeputaţii susţin că au aflat că, la începutul acestui an, şase cetăţeni turci, suspectaţi de Ankara că fac parte din mişcarea lui Fethullah Gulen, au solicitat azil politic în Republica Moldova, din cauză că sunt persecutaţi de regimul lui Erdogan.

Europarlamentarii anunţă că au rămas şocaţi să afle că, în dimineaţa zilei de joi, 6 septembrie, cetăţenii respectivi, solicitanţi de azil, au fost ridicaţi pe sus fie din stradă în drumul lor spre şcoală, fie direct din casă sub privirile copiilor lor, fără a fi respectate procedurile legale, fără prezenţa avocatului, fără un proces de judecată şi cu violarea drepturilor fundamentale ale omului.

Eurodeputaţii precizează în document că Recep Erdogan a anunţat că mai mulţi cetăţeni turci urmează să fie extrădaţi din Moldova.

În acest context, europarlamentarii avertizează Chişinăul că Republica Moldova este parte a procesului liberalizat de vize şi parte a Consiliului Europei şi că trebuie să respecte standardele europene.

Aceştia reamintesc Chişinăului că, potrivit Convenţiei Europene a Consiliului Europei, este interzisă extrădarea persoanelor pe criterii politice. Totodată, în conformitate cu Carta Europeană pentru Drepturile Omului se interzice expulzarea cetăţenilor în ţările unde există riscul ca viaţa lor să fie pusă în pericol.

x
x

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scrie că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci sunt, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi afirmă că „operaţiunea privind expulzarea conducerii Liceului Teoretic Orizont ridică semne de întrebare”. În opinia sa, într-un stat de drept asemenea decizii trebuie să fie bazate pe dovezi clare, nu doar suspiciuni, precum că aceşti profesori aveau legături sau finanţau organizaţii islamiste.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertizează autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din ţară a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizon.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizon, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn,  a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite