Politică

articolul anterior articolul urmator

Guvernul Chicu, învestit în funcţie. Premierul şi o parte din miniştri sunt consilierii lui Igor Dodon

8
14 Nov 2019 10:59:04
Autor: Iurii Botnarenco

Parlamentul Republicii Moldova, cu votul deputaţilor PSRM şi PDM, a oferit vot de încredere Guvernului condus de Ion Chicu. Noul premier, dar şi o parte din miniştri sunt persoane apropiate de Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor. În aceste condiţii a fost pus capăt alianţei PSRM-ACUM, iar Guvernul Chicu este considerat a fi „minoritar”, pe motiv că nu are sprijinul unei alianţe de guvernare.

În timp ce Igor Dodon şi Socialiştii numesc noul Guvern ca fiind unul tehnocrat, reprezentanţii opoziţiei spun că este Guvernul lui Igor Dodon şi al lui Vlad Plahotniuc.

Şase membri ai Guvernului Chicu sunt actuali consilieri ai preşedintelui Igor Dodon: Ion Chicu (premier); Aurelian Ciocoi (ministru de Externe); Ion Perju (ministru al Agriculturii); Viorica Dumbrăveanu (ministru al Sănătăţii); Corneliu Popovici (ministru al Educaţiei); Victor Gaiciuc (ministru al Apărării).

Fadei Nagacevschi, juristul PSRM şi consilierul Zinaidei Greceanîi pe probleme juridice, numit la funcţia de ministru al Justiţiei.

Alexandru Flenchea, şeful Biroului politici de reintegrare, numit la funcţia de ministru pentru Reintegrare.

Sergiu Peşcuţa, şeful Serviciului Fiscal de Stat, numită la funcţia de ministru al Finanţelor.

Anatol Usatîi, fost secretar de stat în Guvernul Filip, numit la funcţia de ministru al Economiei.

Premierul Ion Chicu a mai deţinut pentru o perioadă scurtă funcţia de secretar de stat al Finisterului Finanţelor, ianuarie-decembrie 2018. În 2008-2009, a fost consilierul prim-ministrului comunist Zinaida Greceanîi, actualul lider PSRM şi preşedinte al Parlamentului. În perioada 2006-2008, a deţinut funcţia de viceministru al Finanţelor. 

Amintim că Partidul Socialiştilor, condus de Zinaida Greceanîi, a anunţat că va susţine iniţiativa lui Igor Dodon privind crearea unui guvern minoritar, „format din profesionişti, din oameni apolitici şi tehnocraţi”. Anunţul a fost făcut în contextul refuzului Blocului ACUM de a accepta învestirea în funcţie a unui guvern PSRM-ACUM, care să nu fie condus de Maia Sandu.

De asemenea, Zinaida Greceanîi a accentuat că lidera PAS, Maia Sandu, nu va mai fi acceptată la funcţia de premier.
 

Guvernul Maiei Sandu a fost demis marţi, 12 noiembrie, cu voturile deputaţilor din fracţiunea PSRM şi PDM, la doar cinci luni de la învestirea în funcţie. Moţiunea de cenzură a fost înregistrată de deputaţii PSRM, aflaţi în alianţă de guvernare cu Blocul ACUM, după ce Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierul să poată selecta candidaţii pentru funcţia de procuror general.

Criza politică de la Chişinău a început pe 6 noiembrie, când Ministerul Justiţiei a anunţat că anulează concursul prin care au fost selectaţi patru candidaţi la funcţia de procuror general, pe motiv că unii membri ai comisiei de selectare a candidaţilor ar fi viciat concursul, acordând punctaj intenţionat eronat unor candidaţi.

Imediat a urmat anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierului să-i revină atribuţa de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general. Maia Sandu şi-a justificat acţiunea prin faptul că doreşte să se asigure că la şefia Procuraturii va ajunge o persoană independentă. Maia Sandu a declarat că Igor Dodon şi PSRM au frică de un procuror independent şi din acest motiv vor demiterea Guvernului.
 
De partea cealaltă, socialiştii au acuzat-o de încălcarea acordului alianţei de guvernare ACUM-PSRM, dar şi mai grav - de încălcarea Constituţiei când Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru asoptarea legii în varianta nouă. Din acest motiv, PSRM a înaintat o moţiune de cenzură cu scopul de a demite Guvernul, învestit în funcţie inclusiv cu voturile deputaţilor PSRM. Igor Dodon a afirmat că Maia Sandu intenţionat a provocat această criză pentru că se pregăteşte de alegerile prezidenţiale şi ar avea nevoie să-şi crească popularitatea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Amicus Plato
14.11.2019, 16:10:31

În sfîrșit un guvern moldovenesc după atîta amar de guverne romînești crunt anti-moldoveni. Dar e un guvern minoritar pentru că guvernările romînești anti-moldovenești prin prigoana împotriva moldovenilor și dezlănțuirea ideologiei criminale pe nume romînism, aproape i-au distrus complet pe moldoveni, de au ajuns minoritari în propria țară. Trebuie tăiat în carne vie, romînismul criminal și acțiunile anti-moldovenești trebuie scoase în afara legii. Altfel va fi cîntecul de lebădă al moldovenilor. Altă șansă nu cred să mai avem.

-1 (3 voturi)
aaa
14.11.2019, 22:03:57

Dodonist prostalan. Suntem romani si punctum!!! Unireee

+2 (2 voturi)
zbucium ion
15.11.2019, 03:54:09

Guvernul Chicu vine sa salveze R.Moldova de pericolul acapararii institutiilor-cheie ale statului de catre un bloc "unionist", deghizat cu masca de "pro-evropeni autentici", scopul principal al caruia a fost paralizia, uzurparea, compromiterea, distrugerea statului independent R.Moldova - principala piedica in realizarea "proiectului unionist" si a marelui "jaf fratesc"prin retrocedarea averilor de azi ale statului si ale cetateni RM la stapanii romani de pana la 1940 si la descendentii lor. La moment "COMPLOTUL UNIONIST" a esuat si RM a trecut de o mare cumpana. Desigur, ca "unionistii" pro-"evropeni" vor incerca si varianta stradala a "revolutiei romane" unioniste la Chisinau, ca cea din 7 aprilie 2009, deaceea este binevenita reluarea patrularii strazilor de catre garzile de carabinieri si intarirea ordinii publice in municipiu.

-1 (1 vot)
zbucium ion
15.11.2019, 04:07:23

Tot guvernului Chicu ii revine si sarcina de a salva Acordul de Asociere (AA) a RM cu UE, implementarea caruia, desigur, ca este inutila pentru un bloc si un guvern "unionist". Nici eurodeputatilor " unioniusti"nu le trebuie AA si o "poveste de succes" a statului Parteneriatului Estic R.Moldova, dar ESECUL cat mai grabnic al RM in procesul de asociere politica si integrare econiomica a RM in structurile UE - in Zona de Comert Liber (DCFTA), stoparea sau esecul aderarii RM la Uniunea Energetica, Uniunea Digitala, Uniunea Vamala a UE, la spatiul telefoniei mobile fara taxe la roaming si, treptat, si la spatiul Schengen. Deaceea s-au gasit si se vor gasi inca multe motive subiective, politice pentru a sista orice finantare a RM din partea UE, pentru a SABOTA interconectarile RM la reteaua de gaze a UE si la reteaua energetica a UE prin teritoriul Romaniei sau a Ucrainei. RM, cica, are o singura "solutie"de integrare in UE - printr-o "unire"mortala a sa cu Romania.

-1 (1 vot)
zbucium ion
15.11.2019, 04:21:43

Speram ca guvernul Chicu sa solutioneze temeinic si problemele legate de DIVERSIFICAREA susrselor de aprovizionare a tarii cu gaze naturale si energie electrica, de obtinere a INDEPENDENTEI ENERGETICE a tarii. S-ar cere de revenit la proiectul de construire a depozitului subteran de gaze la zacamintele de gaze de langa satul Victorova, raionul Cantemir si a centralelor electrice solare si eoliene, de modernizare si marire a capacitatilor de producere a energiei electrice la CET-1 si CET-2 din capitala, de construire a unei entrale termoelectrice la Burlanesti, r. Cahul, la Balti sau Ungheni.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările