Dodon afirmă că va încerca să provoace alegeri anticipate, dacă socialiştii nu obţin victoria: Nu văd cum PSRM ar face alianţă cu PDM sau Blocul ACUM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon Facebook

Igor Dodon spune că nu vede cum Partidul Socialiştilor ar putea face parteneriat în următorul Parlament cu vreun partide care are şanse să treacă în Legislativ. Şeful statului s-a referit atât la Partidul Democrat, cât şi la Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, care au format blocul electoral ACUM pentru următorul scrutin, transmite IPN.

Declaraţia a fost făcută de şeful statului după ce preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat într-o conferinţă de presă că „niciodată nu trebuie să spui niciodată” cu referire la o eventuală coaliţie a PDM cu PSRM, menţionând, totuşi, că nu-şi imaginează o coaliţie a democraţilor cu socialiştii.

Preşedintele spune că va fi foarte riscant, dacă se va încerca anularea rezultatelor alegerilor pe o circumscripţie sau mai multe după următoarele parlamentare. În opinia lui, în acest caz există riscul ca alegerile să nu fie recunoscute atât în Vest, cât şi în Est.

„Ce înseamnă alegeri nerecunosute pe extern? Aceasta înseamnă mobilizarea oamenilor în stradă, şi de stânga, şi de dreapta. Aceasta înseamnă alegeri repetate sub presiunea celor din Piaţă, sub presiunea opoziţiei”, spune şeful statului. Potrivit lui, într-o asemenea situaţie, partidul actual de guvernare are doar de pierdut, de aceea nu va recurge la un asemenea pas.

Şeful statului spune că PSRM are şanse să obţină mai multe mandate după 24 februarie 2019 pe circumscripţiile uninominale. Aceasta pentru că alegerile vor avea loc într-un singur tur de scrutin.

„Dacă ar fi fost două tururi, atunci s-ar fi egalat şansele, trebuie să obţii 50+1. Dar atunci când alegerile au loc într-un tur, un partid care are rating de 35-45%, are cele mai mari şanse, dar în cazul în care lupta este în condiţii egale şi dacă nu este utilizată resursa administrativă”, a afirmat preşedintele la emisiunea „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4.

Igor Dodon a evitat să spună dacă va candida pe lista Partidului Socialiştilor la următoarele alegeri parlamentare, dar a spus că nu consideră corect faţă de cetăţeni să plece din funcţia de preşedinte în favoarea unui fotoliu în Parlament sau în fruntea Guvernului, având în vedere că şeful statului a fost ales direct de popor.

„Cred că lucrul acesta va fi o trădare faţă de interesele celor care m-au susţinut”, menţionează şeful statului.

Despre recentele numiri de judecători la Curtea Constituţională, Igor Dodon consideră că acesta poate fi numit un fel de bonus pentru persoanelerespective pentru că nu ar fi încăput în lista electorală. Potrivit lui, cei mai fideli oameni ai democraţilor se regăsesc în lista partidului pentru următoarele alegeri parlamentare. Preşedintele consideră că s-ar putea ca cei numiţi să plece din funcţii după formarea unei noi majorităţi parlamentare după alegeri. Şeful statului numeşte această mişcare de numire a noilor magistraţi drept una greşită şi o abordare incorectă faţă de cetăţeni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite