Dodon anunţă că va merge la Moscova pentru a testa pe el vaccinul rusesc împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a anunţat joi, 3 septembrie, într-un interviu pentru Europa Liberă, că intenţionează să aibă o vizită în timpul apropiat la Moscova, unde le va solicita autorităţilor ruse ca acestea să-i ofere posibilitatea să testeze pe propria lui piele vaccinul rusesc împotriva COVID-19.

„Dacă o să merg (la Moscova) eu o să-mi pun acest vaccin. O să-i rog pe ruşi. Acolo s-a început testarea masivă. Am văzut că mai mulţi conducători, deputaţi îşi administrează acest vaccin”, a spus Igor Dodon.

De asemenea, Igor Dodon a menţionat că va ruga autorităţilor ruse să-i ofere circa 100.000 de vaccinuri pentru ca acestea să fie administrate persoanelor din grupurile de risc, precizând că vaccinarea se va face benevol.

Şeful statului a menţionat că, după ce a declarat anterior că este gata să fie primul care testează vaccinul rusesc, 5.000 de persoane i-au scris în privat şi ar afirmat că sunt la fel dispuse să accepte vaccinarea.

Igor Dodon a anunţat vineri, 14 august, că primeşte mesaje în privat de la sute de cetăţeni care îl roagă să aducă în ţară vaccinul anti-Covid dezvoltat de Federaţia Rusă. În acest sens, preşedintele a comunicat că deja s-a adresat oficial partenerilor de la Moscova cu solicitarea ca să ofere vaccinul şi R. Moldova, atunci când acest lucru va fi posibil.

Pe 12 august, în cadrul întrevederii cu ambasadorul Rusiei la Chişinău, Igor Dodon a declarat că R. Moldova este interesată în obţinerea vaccinului rusesc împotriva COVID-19.

Rusia a anunţat joi, 20 august, că săptămâna viitoare va începe să testeze vaccinul contra coronavirusului pe mai mult de 40.000 de persoane.

Vaccinul dezvoltat de ruşi a fost anunţat la 11 august şi a fost primit cu scepticism de comunitatea internaţională ştiinţifică. 

Experţii internaţionali sunt sceptici în privinţa acestui vaccin, atrăgând atenţia că nu a trecut toate fazele de testare. Părerea este împărtăşită şi de majoritatea medicilor ruşi. Potrivit unui sondaj făcut public vineri, 52% dintre medicii ruşi spun „nu” vaccinului Sputnik V. Doar o cincime dintre persoanele intervievate ar recomanda vaccinul pentru pacienţii, colegii şi amicii lor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite