Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon anunţă că nu va bloca numirea în funcţie a premierului, dacă se va forma o majoritate parlamentară între PDM şi Blocul ACUM

2
9 Feb 2019 01:22:32
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a anunţat că, în situaţia în care după alegerile din 24 februarie se va forma o majoritate parlamentară între PDM şi Blocul electoral ACUM, este dispus să desemneze un prim-ministru din partea unei asemenea alianţe.

Igor Dodon a dat de înţeles, în cadrul unei emisiuni la NTV-Moldova, că doar Socialiştii au şanse să câştige alegerile parlamentare. Totuşi, şeful statul a spus că există mici şanse ca partidele de dreapta să se menţină la guvernare în urma unei coaliţii între PDM şi Blocul ACUM, format din PAS şi PPDA.

Dodon spune că în aşa caz va accepta această majoritate parlamentară, pentru că e legitimă şi „e rezultatul direct al votului oamenilor.

„Dacă Democraţii şi ACUM formează o majoritate parlamentară, desigur că eu voi accepta şi voi desemna candidatul lor la funcţia de prim-ministru şi lasă ei cumva să se mişte mai departe”, a afirmat preşedintele.

În acelaşi timp, Dodon susţine că nu va desemna premierul dacă un partid va crea majoritate parlamentară cu ajutorul deputaţilor pe care îi va lua din alte partide, precum a fost anterior cu PDM.

Dodon a menţionat că există şi scenarii în care dânsul nu va recunoaşte rezultatele alegerilor şi va cere şi observatorilor internaţionali să facă acelaşi lucru, dacă PSRM sau Blocul ACUM va fi exclus din alegeri.

Amintim că, potrivit Constituţiei, premierul este desemnat de către preşedintele ţării după o consultare cu fracţiunile parlamentare. Apoi, acesta este numit în funcţie de către Parlament cu 50+1 voturi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

octavian calin
9.02.2019, 16:11:15

Dodon ,efectiv il sperie gândul ca ''socialistii'' lui ar putea castiga alegerile ,pentru in acest caz FALIMENTUL II PASTE Acum vom vedea si cate parale fac declaratiile lesinatei de Maia Sandu si cei cu pretentii de proeuropeni de rahat si care s-au tot scuipat peste gard cu Plahotniuc si cu PD ...dupa mine aceasta sleahta cu gastile lor de hoti poreclite partide ,TOATE ,ABSOLUT TOATE SUNT DIRIJATE DE MOSCOVA ..va fi in mod sigur un fel ''de pupat piata Independentei'' intre ACUM SI PLAHOTNIUK -PD ..pierdantii in final este Romania care va trebui sa fie mulsa de bani de catre acesti escroci de basarabeni indiferent de culoarea bandi din care fac parte .

-2 (2 voturi)
samurai _x
9.02.2019, 18:10:52

bombonel - moldova e sub bombardament media fake news ruses maia sandu si partidul ei sunt eroi ca au rezistat romania nu face nimic iar aia care nu fac vor plati curand