Dodon anunţă că nu va bloca numirea în funcţie a premierului, dacă se va forma o majoritate parlamentară între PDM şi Blocul ACUM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a anunţat că, în situaţia în care după alegerile din 24 februarie se va forma o majoritate parlamentară între PDM şi Blocul electoral ACUM, este dispus să desemneze un prim-ministru din partea unei asemenea alianţe.

Igor Dodon a dat de înţeles, în cadrul unei emisiuni la NTV-Moldova, că doar Socialiştii au şanse să câştige alegerile parlamentare. Totuşi, şeful statul a spus că există mici şanse ca partidele de dreapta să se menţină la guvernare în urma unei coaliţii între PDM şi Blocul ACUM, format din PAS şi PPDA.

Dodon spune că în aşa caz va accepta această majoritate parlamentară, pentru că e legitimă şi „e rezultatul direct al votului oamenilor.

„Dacă Democraţii şi ACUM formează o majoritate parlamentară, desigur că eu voi accepta şi voi desemna candidatul lor la funcţia de prim-ministru şi lasă ei cumva să se mişte mai departe”, a afirmat preşedintele.

În acelaşi timp, Dodon susţine că nu va desemna premierul dacă un partid va crea majoritate parlamentară cu ajutorul deputaţilor pe care îi va lua din alte partide, precum a fost anterior cu PDM.

Dodon a menţionat că există şi scenarii în care dânsul nu va recunoaşte rezultatele alegerilor şi va cere şi observatorilor internaţionali să facă acelaşi lucru, dacă PSRM sau Blocul ACUM va fi exclus din alegeri.

Amintim că, potrivit Constituţiei, premierul este desemnat de către preşedintele ţării după o consultare cu fracţiunile parlamentare. Apoi, acesta este numit în funcţie de către Parlament cu 50+1 voturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite