Dodon a anunţat că nu va semna decretul de rechemare din funcţie a ambasadorului R.Moldova la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a anunţat miercuri, 13 februarie, că nu va semna decretul de rechemare din funcţie a ambasadorului R.Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, după ce Ministerul de Externe de la Chişinău s-a adresat către Guvern cu o solicitare în acest sens.

Igor Dodon a declarat, pentru presa rusă, că rechemarea din funcţie a ambasadorilor este o atribuţie exclusivă a preşedintelui ţării. 

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că membrii Cabinetului de Miniştri nu vor susţine propunerea Ministerului de Externe. Dodon a făcut referire în special la başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care ar putea să nu susţină iniţiativa respectivă, fiind parte a Guvernului.

Potrivit legislaţiei, rechemarea din funcţie a ambasadorilor se face la propunerea Ministerului de Externe către Guvern. Dacă Guvernul acceptă rechemarea, aceasta este trimisă spre examinare preşedintelui ţării, căruia îi aparţine ultimul cuvânt.

Amintim că Chişinăul îl recheamă pe ambasadorul R.Moldova la Moscova, Andrei Neguţă. Ministerul de Externe ar fi trimis miercuri, 13 februarie, o propunere în acest sens către Guvern.

Potrivit Deschide.md, motivul ar fi modul în care Andrei Neguţă a gestionat subiectul privind deschiderea reprezentanţei diplomatice a Transnistriei la Moscova şi faptul că nu a promovat corect şi cu suficienta fermitate poziţia R.Moldova faţă de acest subiect.

Amintim că începând cu ziua de marţi, 22 ianuarie, Transnistria are o reprezentanţă în Federaţia Rusă, amplasată chiar în centrul Moscovei. Instituţia va avea misiuni similare cu a unui consulat, doar că este înregistrată cu statut de organizaţie neguvernamentală.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în legătură cu ştirile privind deschiderea la Moscova a unei „reprezentanţe a Transnistriei”.

De menţionat că Andrei Neguţă a mai fost rechemat de la Moscova în decembrie 2017 „în legătură cu cazurile de hărţuire şi intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova”, iar în mai 2018 a revenit la Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite