Dodon a anunţat că programul cetăţenie prin investiţie a fost suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a anunţat joi, 18 iulie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că programul cetăţenie prin investiţie este suspendat. Potrivit lui, până în prezent au fost depuse 34 de cereri, despre care şeful statului a spus că „unele au fost examinate, altele se află în proces de examinare”.

Igor Dodon a afirmat că exista anumite suspiciuni asupra activităţii acesteui program, care ar urma să fie clarificate.

„Da, există o companie internaţională cu bun nume care a fost atrasă în acest proiect, dar sunt câteva companii mai mici, inclusiv moldoveneşti, cu proprietari dubioşi. De aceea, până nu ne clarificăm - suspendăm”, a spus Dodon.

El a menţionat că se va decide dacă programul va fi continuat sau nu „după ce ne clarificăm cu toate detaliile”.

Amintim că pe 18 iunie curent, Parlamentul a abrograt, în prima lectură, legea privind obţinerea cetăţeniei moldovenşti prin investiţii pentru că ar fi „controversată şi dubioasă”.

Ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a declarat anterior că a fost luată o pauză în desfăşurarea programului, până vor fi evaluate toate riscurile legate de acesta, iar dacă Republica Moldova va întrerupe programul dobândirii cetăţeniei prin investiţii, va trebui să plătească despăgubiri de câteva milioane de euro consorţiului de companii responsabil de implementare. 

Jurnaliştii de la Sinopsis au realizat o analiză despre programul Guvernului de la Chişinău privind dobândirea cetăţeniei moldoveneşti prin investiţie. Potrivit publicaţiei, experţii avetizează asupra opacităţii unor astfel de afaceri cu „vize de aur” şi a faptului că se poate da liber criminalităţii tranfrontaliere dinspre Moldova înspre ţări din Uniunea Europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite