Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon, în apărarea premierului Chicu: Constat modul provocator în care este denigrată Moldova de unii eurodeputaţi

6
23 May 2020 15:03:15
Autor: Iurii Botnarenco

Igor Dodon a reacţionat la scandalul diplomatic provocat de premierul Ion Chicu, după ce ultimul l-a atacat pe eurodeputatul român Siegfried Mureşan. Preşedintele îi ia apărarea premierului şi afirmă că a constatat „cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată R. Moldova şi instituţiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziţie din Republica Moldova”.

Igor Dodon nu a prezentat scuze României pentru comportamentul lui Ion Chicu. Mai mult, şeful statului sugerează că de vină sunt europarlamentarii români care, în ultima vreme, „au o abordare partizană în ceea ce priveşte interesul cetăţenilor noştri, una care creează adesea tensiuni şi distorsionează realităţile din ţara noastră”.
 
„În ultimele zile fost făcute mai multe declaraţii care ar putea afecta în mod nejustificat relaţiile bune şi parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiţi parteneri externi şi în special cu România şi Federatia Rusă”, a scris Igor Dodon pe Facebook.
 
Potrivit lui Dodon, în ultima perioadă „asistăm tot mai des la folosirea în scop politicianist şi populist a relaţiilor noastre cu unii dintre partenerii externi”.
 
„Consider că aceste abordări trebuie să înceteze. Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetăţenilor şi să nu fie afectată de diferite declaraţii indiferent de care parte sunt făcute.
 
Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi, acest lucru s-a văzut şi în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relaţia noastră”, a încheiat Dodon.
 

MAE de la Bucureşti a reacţionat la afirmaţiile lui Ion Chicu, considerându-le denigratoare şi inadecvate în contextul actual al pandemiei în care România a ajutat Republica Moldova. Totodată, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a discutat deja cu omologul său de la Chişinău pe acest subiect, iar ambasadorul Moldovei a fost convocat la Minister.

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacţie dură la adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan, după ce acesta a declarat că „Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”.

Lidera PAS, ex-premierul Maia Sandu, a declarat că „Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât faţă de România, cât şi faţă de cetăţenii Republicii Moldova”.

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoş Tudorache, consideră că atacul premierului moldovean, Ion Chicu, făcut la adresa eurodeputatului Siegfried Mureşan reprezintă o comandă politică venită de pe alte meleaguri.

Partidul Unităţii Naţionale (PUN), condus de deputatul Octavian Ţîcu, cere demisia premierului R.Moldova, Ion Chicu, pentru atacul făcut la adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Roman Ardelean
23.05.2020, 15:54:13

Unirea se va face.Dondon si chicu vor ajunge la puscarie .Ca tradatori de patrie si neam.Si vor atarna in streang

+3 (5 voturi)
ion damian
23.05.2020, 17:22:27

subscriu

+2 (4 voturi)
Ivan Turbinca
24.05.2020, 09:33:24

Bai,mai lasati-va de tuica,caci betia nu judeca.Ineresant,a cui tara a tradat Dodon?Eu cunosc alti tradatori,ceva mai devreme.

-2 (4 voturi)
Coco
24.05.2020, 10:27:12

La o functie ca a lui si coruptia inseamna tradare, ca sa nu mai vorbim de incercarea de ingropare a tarii in datorii de care sa nu mai scape niciodata.

+3 (3 voturi)
Ivan Turbinca
24.05.2020, 11:57:27

Coco,toate statele au datorii,bunaoara SUA cu vreo 22 trilioane de dolari.Si Romania vreo 100 de miliarde.De ce RM n-ar putea avea?E tara,derand cu celelalte.Sa ia imprumuturi,macar cate un milion de caciula ca,daca ne unim,tot voile veti plati!-:))) Apropo profesore,ma inteeseaza daca prin aa2012-2014 a comentat pe vox.publika md?Era un coleg de al tau,de prin Iasi,c-un nick,nu-l tin minte,dar cifra de 38 precis.Zi ca nu erai tu.

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările