Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon dă asigurări că PSRM nu va începe procedura de demisie a Maiei Sandu: Este ultimul lucru care ne interesează acum

1
1 Mar 2021 14:40:47
Autor: Iurii Botnarenco

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că Socialiştii nu intenţionează să iniţieze procedura de demisia a preşedintelui Maia Sandu, aşa cum s-a speculat în ultima vreme în spaţiul public, ca urmare a refuzului Maiei Sandu de a respecta hotărârea CCM, care o obligă să desemneze un candidat la funcţia de premier, propus de majoritatea parlamentară.

„În aceste zile se discută mult despre o eventuală suspendare a preşedintelui, despre un posibil referendum care ar urma să fie iniţiat de PSRM. Ultimul lucru care ne preocupă acum pe noi este funcţia Maiei Sandu şi demiterea ei. Pot să vă spun ferm: PSRM nu va iniţia niciun fel de referendum privind demisia preşedintelui. Această dezbatere este una falsă şi manipulativă, pentru că un astfel de referendum va fi un pas spre adâncirea crizei şi nu va rezolva nimic. Pe noi acum ne preocupă cum să scoatem ţara din criză. Considerăm că există o singură care prin care poate fi rezolvată criza - prin dialog”, a afirmat Igor Dodon luni, 1 martie, într-o conferinţă de presă.

Igor Dodon îi cere preşedintelui Maiei Sandu să o desemneze, până pe 9 martie, pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru şi să nu mai „uzurpeze puterea de stat”. Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu că duce ţara în „haos” prin intenţia de a nu desemna un candidat la funcţia de premier, deşi Curtea Constituţională a obligat preşedintele ţării să desemneze candidatul majorităţii parlamentare.

Liderul PSRM a dat de înţeles că, dacă până pe 9 martie Maia Sandu nu va desemna un candidat, socialiştii ar putea organiza proteste de stradă.

Maia Sandu a anunţat marţi, 23 februarie, că nu va desemna candidatul la funcţia de premier propus de majoritatea parlamentară, chiar dacă Înalta Curte a hotărât că preşedintele ţării este obligat să desemneze la funcţia de prim-ministru candidatul propus de majoritatea parlamentară şi a anulat decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de premier. 

Maia Sandu a înaintat un ultimatum Parlamentului. Ea a declarat că deputaţii au de ales între alegeri parlamentare anticipate şi iniţierea procedurii de demitere e preşedintelui ţării prin referendum.

Decretul preşedintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru cu ignorarea opiniei Parlamentului, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 23 februarie.

Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

Curtea a statuat că pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constituţie, fracţiunile parlamentare şi Preşedintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 
 

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 
 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Andrei Bunu
2.03.2021, 13:28:01

Dodon este din categoria celor de sorginte comunista: una spune, alta gandeste si alta face.

Modifică Setările