Dodon, atac la PAS: „Oamenii care au venit la guvernare în Moldova continuă să distrugă relaţiile cu Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon
Igor Dodon

Ex-preşedintele Igor Dodon a criticat acţiunile guvernării PAS în raport cu Federaţia Rusă. El susţine că actuala guvernare de la Chişinău intenţionat ar încerca să rupă relaţiile cu Moscova.

„Anumiţi politicieni iresponsabili şi reprezentanţi ai elitei creative participă la diseminarea propagandei anti-Rusia, care este „în vogă” în unele cercuri internaţionale, în falsificarea istoriei noastre comune, în denaturarea paginilor glorioase ale trecutului. Oamenii care au venit la guvernare în Moldova anul trecut şi anul acesta continuă să distrugă relaţiile cu Rusia, inclusiv prin participarea la nişte acţiuni dubioase şi vădit provocatoare, cum ar fi „Platforma Crimeea”. Considerăm că sunt extrem de periculoase provocările împotriva militarilor ruşi care îşi desfăşoară misiunea de menţinere a păcii pe malurile Nistrului”, a declarat Dodon.

Fostul şef de stat afirmă că „este stopată în mod nejustificat participarea Moldovei la proiectele de integrare în spaţiul post-sovietic”. 

„În context, este oportun să amintim eforturile pe care le-am depus personal în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova în anii 2017-2020 privind consolidarea raporturilor comerciale şi economice cu Rusia şi cu alte ţări membre ale Uniunii Economice Eurasiatice. Datorită înţelegerii mele personale cu Vladimir Putin şi susţinerii din partea liderilor altor ţări din UEEA, Republica Moldova a devenit prima ţară care a obţinut statutul de observator în organizaţia respectivă. Această realizare ne-a permis să exportăm fără taxe mai multe categorii de produse agricole moldoveneşti pe piaţa rusă, graţie cărui fapt, fermierii din Moldova au economisit sute de milioane de lei anual. Însă noua guvernare practic a anulat această realizare importantă, renunţând să continue cooperarea cu UEEA, ceea ce a dus la scăderea drastică a exporturilor de mărfuri moldoveneşti în Rusia şi, în consecinţă, a cauzat prejudicii considerabile economiei naţionale”, a punctat Dodon.

În opinia lui, „relaţiile bilaterale dintre ţările noastre au nevoie de un impuls nou.” 

„Este necesar să revenim şi să continuăm realizarea tuturor proiectelor comune pe care noi le-am iniţiat în perioada anilor 2016 - 2020. Astăzi, noi avem nevoie în primul rând de o cooperare consolidată pentru a depăşi pandemia de COVID-19. Din toate vaccinurile care ajung în ţara noastră, cetăţenii Moldovei în mare parte au optat pentru vaccinul „Sputnik V”, produs de Rusia. În timpul maratoanelor de vaccinare, se formau cozi de câţiva kilometri de doritori anume pentru acest vaccin. Moldova este interesată de livrările în ţara noastră a noilor loturi de vaccin, în special acum, când mai mulţi concetăţeni de-ai noştri trebuie să facă rapelul”, a spus Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite