Dodon compară perioada guvernării lui Plahotniuc cu războiul de pe Nistru: Oligarhii au fugit din ţară, dar nu au renunţat la ideea de a prelua iar puterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dodon plahotniuc

La un an de la plecarea de la guvernare a democraţilor, în frunte cu Vlad Plahotniuc, preşedintele Igor Dodon a venit cu un masaj în care afirmă că nu ar trebui să uităm că „Plahotniuc şi Şor au fugit din ţară, dar nu au renunţat la ideea de a prelua din nou puterea sub control”.

„Memoria lumii e scurtă şi oamenii repede uită sub ce regim opresiv a existat Republica Moldova în ultimii ani, până în luna iunie a anului trecut. Sunt opinii că guvernarea oligarhică este a doua cea mai grea perioadă din istoria ţării, după anul 1992, când s-a produs conflictul şi nenorocirea de pe Nistru”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Potrivit preşedintelui, azi se împlineşte exact un an „de când a fost salvată democraţia şi eliberată Republica Moldova din captivitate, de sub o dictatură politică”.

„Acea acţiune curajoasă de luptă cu oligarhia a fost şi meritul partidelor parlamentare, şi meritul cetăţenilor care ne-au susţinut moral, şi meritul partenerilor noştri externi, care au declarat ferm că nu tolerează abuzul puterii oligarhice şi manipulările prin intermediul Curţii Constituţionale. Pentru mine personal, decizia de a merge direct şi ferm împotriva lui Plahotniuc a fost asociată cu riscuri foarte serioase, inclusiv am riscat cu viaţa mea şi a celor apropiaţi şi poate că vreodată voi deschide unele paranteze în acest sens. Dar eu consider că aceea fusese o decizie necesară pentru ţară, una corectă strategic, o decizie de caracter, şi nu regret nici o clipă acţiunile de atunci”, a declarat Dodon.

Şeful statului susţine că miza lui Vlad Plahotniuc, Andrian Candu şi Ilan Şor este „să destabilizeze situaţia politică din Moldova, să demită guvernul, să-i manipuleze pe Maia Sandu şi Andrei Năstase, să-şi infiltreze oamenii din grupările parlamentare Şor şi Pro-Moldova în noul guvern, toate astea pentru a se revanşa şi pentru a bloca acţiunile penale pe furtul miliardului şi pe uzurparea puterii în stat, acţiuni care au avansat foarte mult în ultimele luni, sub coordonarea noului Procuror General”.

„Anume prin spaima şi dorinţa de revanşă a oligarhilor se explică atacurile mediatice la care sunt supuse instituţiile statului, precum şi tentativele de creare a unor alianţe ad hoc, de tipul Sandu-Candu-Plaha-Şor, care să dea jos guvernul Chicu şi să blocheze activitatea instituţiilor statului”, a menţionat Igor Dodon.

Preşedintele a dar asigurări că „toate aceste provocări ale oligarhiei nu vor avea finalitate”. 

„Noi, conducerea ţării împreună cu poporul, nu vom permite revenirea regimului oligarhic şi nici instaurarea haosului politic, social şi economic”, a adăugat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite