Dodon convoacă şedinţa Comitetului executiv al Socialiştilor: În țară se atestă o criză politică și guvernamentală, provocată de inacțiunea Maiei Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO TASS
FOTO TASS

Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon, a anunţat vineri, 15 ianuarie, despre convocarea Comitetului executiv al Socialiştilor, în contextul în care „în țară se atestă o criză politică, constituțională și guvernamentală, provocată de inacțiunea actualului președinte al țării”.

„În legătură cu aceasta, în calitate de președinte al PSRM – cea mai influentă forță politică din Moldova, cu cea mai mare reprezentativitate în parlamentul țării, am decis să convoc luni Comitetul executiv al Partidului Socialiștilor, în cadrul căruia vom discuta despre situația politică dificilă din țară care s-a creat după alegerea noului Președinte”, a declarat Igor Dodon, citat de un comunicat de presă emis de PSRM.

Igor Dodon a mai anunţat că luni, 18 ianuarie, ora 13:00, va organiza pe această temă o conferință de presă care va avea loc la sediul central al Partidului Socialiștilor. 

Amintim că, potrivit hotărârii Curţii Constituţionale din 6 august 2020, preşedintele ţării este obligat să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, chiar dacă nu există o majoritate parlamentară: „În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este OBLIGAT ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”.

Deşi se împlinesc trei săptămâni de la demisia Guvernului, Maia Sandu nu doar că nu a desemnat un candidat la funcţia de premier, dar nici nu a anunţat când intenţionează să facă acest lucru.  

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune deschis că preşedintele Maia Sandu încă nu a înaintat un candidat la funcţia de prim-ministru deoarece acel candidat ar putea primi votul de încredere al Parlamentului, prin urmare Parlamentul nu va mai putea fi dizolvat şi, respectiv, nu se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, aşa cum a promis Maia Sandu în campania electorală.

Reprezentanţii PAS insistă pe ideea că Maia Sandu are dreptul să nu desemneze un candidat la funcţia de premier, iar în aşa fel vor fi provocate alegeri parlamentare anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite