Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon critică Rusia pentru că „s-a grăbit” şi a semnat în 1812 Tratatul de la Bucureşti: Astăzi Moldova putea avea un teritoriu mai mare

31
1 Nov 2018 22:50:55
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO Hepta
FOTO Hepta

În cadrul vizitei oficiale în Federaţia Rusă, Igor Dodon a ţinut un discurs în faţa studenţilor şi a profesorilor de la Universitătea de Stat din Moscova „M.V. Lomonosov”. Preşedintele a vorbit despre principalele etape de dezvoltare ale Republicii Moldova, menţionând şi cât de important a fost anul 1812 în istoria ţării, când a fost semnat Tratatul de la Bucureşti.

Igor Dodon a afirmat că, în anul 1812, jumătate din „Moldova istorică devine parte a Imperiului Rus”, în urma Păcii de la Bucureşti. 

În continuare, şeful statului le-a spus studenţilor că oponenţii săi adesea îi reproşează că dânsul vorbeşte doar de bine despre Rusia.
 
„Eu voi spune şi ceva de rău. Rusia s-a grăbit în 1812 (...) şi a semnat Pacea şi a divizat Moldova, iar Moldova istorică e şi jumătate din România. Au împărţit-o în două pe Prut, jumătate a luat-o Rusia, iar jumătate a rămas în Imperiul Otoman. Dacă atunci nu se grăbeau (ruşii), Moldova era să fie mai mare”, a declarat Dodon.
 
Apoi, preşedintele a precizat că din 1812 Moldova a fost denumită în Basarabia şi a devenit parte a Imperiului Rus.
 
„Aici un moment important, luând în considerare ceea ce se întâmplă actualmente, mă refer la acele conflicte în lumea ortodoxă. Biserica moldovenească devine parte a Bisericii ortodoxe ruse”, a accentuat Dodon.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

zbucium ion
1.11.2018, 23:40:00

Războiul ruso-turc din 1806-1812 s-a încheiat cu Tratatul de pace ruso-turc din 16/28 mai 1812 de la București, iar deja la 24 iunie 1812 Napoleon Bonaparte trece raul Neman si incepe campania sa contra Rusiei care a durat pana la 12 decembrie același an. Daca Kutuzov nu reușea sa încheie Pacea de la București, atunci ea ar fi fost nevoita sa lupte pe doua fronturi. Kutuzov a negociat pacea de la București si tot el a preluat conducerea armatelor ruse care au dat bătălia decisiva la 12 septembrie 1812 la numai 125 km de Moscova, pe câmpul de lupta de la Borodino, iar la 14 septembrie Moscova este incendiata si pârjolită, conform tacticii, lăsată fără provizii sa fie ocupata pe 35 de zile de Napoleon.

-13 (19 voturi)
zbucium ion
2.11.2018, 01:39:41

Astăzi valahii varsă lacrimi de crocodil pentru ocuparea Basarabiei, dar la 1812 înjumătățirea si slăbirea Tarii Moldovei, a rivalei lor de secole a fost mai degraba un prilej de bucurie, decât de scârbă. Ceea ce valahii de secole n-au putut sa faca - sa ocupe si sa lipsească Moldova măcar de jumătate din teritoriu - au făcut-o in locul lor rusii. In 1812 s-a început colaborarea, prietenia cu Rusia, cea care o va ajuta sa se modernizeze, sa se consolideze ca stat prin prima sa "constituție" democratica - Regulamentul Organic, oferita de generalii progresiști din armata rusa, viitorii decembriști, cei care visau sa reformeze, sa democratizeze printr-o constituție democratica similara si Rusia, dar n-au reușit tot secolul XIX. Dupa ocuparea de către rusi a Moldovei din stânga Prutului sarcina valahilor de a îngenunchia, ocupa si învinge definitiv ce mai rămăsese din Moldova in dreapta Prutului s-a simplificat considerabil. Actul unirii din 1859 intre doua provincii vasale ale Imperiului Otoman n-a fost altceva decat un act camuflat de capitulare a Principatului Moldovei iun fata Bucureștiului, acceptat de pașoptiștii mioritici moldoveni si susținut tacit de Poarta Otomana si de către Rusia. El a fost precipitat si de faptul, ca dupa pacea de la Kuciuk-Kainardji din 1856 Rusia e obligata de Turcia sa restituie Basarabia provinciei sale vasale - Moldovei si Rusia restituie numa cele 3 județe de sud -Ismail, Cahul si Cetatea Alba, adică Bugeacul, numit de valahi Basarabia cu ieșire la mare, pe care Valahia pretindea ca a aparținut in 1396-1418 domnitorilor valahi din neamul Basarabilor si e pamant valah - "mărul discordiei" de 400 de ani intre valahii, ce n-au avut ieșire la mare si moldovenii care au avut flota lor pe Marea Neagra. La 1812 proaspătul proprietar fanariot bucureștean al scaunului de domnitor al Moldovei - Manuc-bei Mirzoian, gazda tratativelor de pace de la București, i-a vândut lui Kutuzov, Rusiei nu toată Moldova de Est, dar anume Bugeacul, Basarabia inițială, considerând-o drept pamant valah.Rusii, când le-a convenit au extins sensul termenului necunoscut in Europa de "Basarabia" asupra la toată Moldova din stânga Prutului - dupa 1812, iar cand nu le-a convenit - in 1856 - au redus-o la sensul de Bugeac. Obținând in 1856 ieșire la mare Principatul Moldovei putea sa-si dezvolte comerțul si economia, sa se întărească ca stat, ceea ce nu convenea concurentei sale NEPRIETENE - Valahia, deaceea si s-a recurs la "mica unire", pentru ca de beneficiile ieșirii la mare sa beneficieze nu Principatul Moldovei, dar noua Valahie Mare, numita inițial Moldo-Valahia, apoi fara nicio urma de Moldova - Romania, independenta căreia fata de Imperiul Otoman i-a dăruit-o tot Rusia prin Tratatul de pace de la San Stefano. Tot atunci Rusia darnic i-a oferit Romaniei pe seama Principatului Moldovei - Dobrogea cu ieșire la mare in schimbul Bugeacului.

-22 (24 voturi)
Alfa Omega
2.11.2018, 08:58:57

Rusia nu avea nici un drept atunci sa ia Romaniei jumatate din Moldova , ea castigase un razboi cu turci ,nu cu romani , la razboiul de independenta Rusia Tarista i-a promis Romaniei inapoierea Basarabiei si recunoasterea independentei sale , din nou s-a tinut de cuvant doar pe jumatate ! Rusia a anexat in permanenta teritori cu japca si acum cand trebuie sa le inapoieze se crede posesoare de drept ! Dodon incearca sa provoace razmerita ca sa ceara ajutor rusilor care abia asteapta sa intervina in forta ! Prosti sunt aceia care cred minciunile lui !

+13 (15 voturi)
IonIon Codreanu
2.11.2018, 08:41:31

Dodon a luat-o razna rău de tot...

+16 (16 voturi)
mitrut
2.11.2018, 08:52:59

Daca ar fi sa ne luam dupa toti nebunii...

+12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările