Dodon: Deportările în masă constituie o pagină neagră a istoriei, când o parte însemnată din populaţie a fost dezrădăcinată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele prorus de la Chişinău a transmis un mesaj moldovenilor joi, 6 iulie, în contextul împlinirii a 68 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia. Igor Dodon a remarcat că „poporul nostru a trecut prin multe vitregii şi nedreptăţi de-a lungul istoriei, în diferite epoci şi sub diferite regimuri. Am avut o soartă marcată de multe suferinţe”.

„Deportările în masă constituie una dintre aceste pagini negre ale istoriei, când o parte însemnată din populaţie a fost dezrădăcinată şi supusă persecuţiilor”, a menţionat Dodon pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că acele evenimente nu trebuie date uitării şi trebuie condamnate şi nu a ezitat să critice liberalii pentru că ar specula pe marginea acestei tragedii.

„Este regretabil că astăzi unele partide şi unii lideri discreditaţi încearcă să se trezească din leşinul politic făcînd speculaţie pe seama acelor evenimente istorice triste. Ei încearcă să scoată profit politic din durerea oamenilor. Aşa ceva este mizerabil şi inacceptabil”, a notat şeful statului.

Dodon a transmis condoleanţele tuturor celor care au pătimit din cauza represaliilor: „Iar pe politicieni în îndemn să înveţe din lecţiile istoriei şi să nu încerce să aducă trecutul în viitor, pentru interese de partid”.

Potrivit IPN, Ziua victimelor stalinismului, 6 iulie, a fost instituită printr-o hotărâre a Parlamentului din 22 mai 2008. Pe 6 iulie 2016, fostul preşedinte, Nicolae Timofti, a semnat un decret privind Ziua comemorării victimelor stalinismului. Astfel, în fiecare an, în ziua de 6 iulie, în toate localităţile ţării drapelul de stat este coborât în bernă.

Deportările din Basarabia şi Nordul Bucovinei au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autorităţile sovietice. Nu se cunoaşte o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953. În total, au existat trei valuri de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 şi aprilie 1951, iar numărul celor deportaţi a fost de circa 58 de mii de oameni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite