Dodon, despre 21-22 iunie 1941: În timpul ocupaţiei române au murit de foame 200 de mii de oameni, iar cei care vorbeau rusa au fost condamnaţi la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-preşedintele R. Moldova Igor Dodon
Ex-preşedintele R. Moldova Igor Dodon

Fostul preşedinte Igor Dodon a lansat un nou atac la adresa României. În contextul evenimentelor din 21-22 iunie 1941, Dodon a participat la o conferinţă online organizată de Partidul „Spravedlivaya Rosia” din Rusia. Dodon a ţinut un discurs, în limba rusă, în care a spus că România a ocupat Basarabia, iar timp de trei ani, pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, au murit de foame 200 mii de moldoveni din cauza administraţiei române.

Igor Dodon a afirmat că moldovenii au luptat eroic împotriva „duşmanului”, însă raportul de forţe a fost inegal. Totuşi, Dodon susţine că, până pe 29 iunie, unităţile armatei germane şi române nu au putut trece de frontiera Basarabiei. Mai mult, potrivit lui, moldovenii ar fi reuşit pe câteva zile să ducă războiul pe teritoriul României, ocupând câteva regiuni din România.

Dodon a menţionat că numai pe 22 iunie deasupra Moldovei ar fi fost doborâte 20 de avioane germane.

„Din păcate, raportul de forţe a fost inegal, iar duşmanul a reuşit să ocupe pe 16 iunie 1941 Chişinăul, pe 22 iunie - Bălţiul, iar pe 8 august - Tiraspolul. La mijlocul lunii august 1941, tot teritoriul Republicii Socialiste Moldoveneşti a fost ocupat. Trei ani de ocupaţie au adus Moldovei suferinţe de nedescris: zeci de mii de victime, sute de clădiri şi întreprinderi distruse. A fost introdus un regim poliţienesc sever. Pentru discuţii în limba rusă în locuri publice, administraţia română de ocupaţie amenda cetăţenii şi îi condamna la trei ani de închisoare. Rata mortalităţii a crescut de patru ori. În primii doi ani de ocupaţie română, au murit circa 200.000 de oameni de foame şi de boli”, a declarat Dodon.

Potrivit lui Dodon, „în anii de ocupaţie, autorităţile române au distrus 1 milion 200 mii de cărţi din bibliotecile din Chişinău. La Tiraspol au fost arse 250 de mii de cărţi, în judeţul Bălţi – 15 vagoane de cărţi.”

El a adăugat că „victime ale fasciştilor au devenit cel puţin 220 mii de evrei, dintre care aproape 90 mii au fost aduşi din România.”

„Astfel, în anii războiului, Moldova a pierdut un sfert din populaţie, inclusiv 90% din evrei şi două treimi din romi. Circa 50 mii de locuitori ai Moldovei au fost duşi cu forţa în Germania”, a mai spus Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite