Politică

articolul anterior articolul urmator

Dodon, despre construcţia Ambasadei SUA pe terenul fostului Stadion Republican: Vor fi proteste masive

1
30 Jul 2021 01:09:04
Autor: Iurii Botnarenco

Liderul PSRM Igor Dodon ameninţă cu proteste masive în eventualitatea în care SUA vor începe construcţia ambasadei pe terenul fostului Stadion Republican. Dodon spune că formaţiunea sa nu va ceda şi se va împotrivi acestui proiect la toate etapele de implementare. Dodon spune că nici consilierii socialişti nu vor vota un astfel de proiect, când acesta va fi propus spre aprobare în Consiliul Municipal Chişinău, notează IPN.

Igor Dodon a calificat drept „un pas greşit” decizia Curţii Constituţionale, care a declarat ieri neconstituţională legea votată anterior de majoritatea PSRM-Şor care interzicea vinderea terenului fostului Stadion Republican. Dodon spune că demararea construcţiei ambasadei SUA în centrul Chişinăului ar însemna blocarea centrului oraşului pentru cel puţin un an de zile.

„Acum PAS continuă ceea ce a făcut Plahotniuc, le dă terenul la americani. Dacă cetăţenii vor cere să blocăm această construcţie, inclusiv prin proteste masive, vom face acest lucru. Potrivit procedurii, Guvernul care va fi învestit trebuie să semneze un acord cu SUA, trebuie să negocieze preţul. Eu aş fi înţeles dacă cele 5 ha de teren erau scoase la licitaţie şi participau mai mulţi, dar este o tranzaţie directă”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Dodon afirmă că acordarea terenului fostului Stadion Republican pentru construcţia ambasadei SUA ar reprezenta nota de plată pe care PAS o achită americanilor în schimbul ajutorului primit în campanie electorală. Potrivit lui Dodon, socialiştii vor bloca proiectul construcţiei ambasadei la toate etapele sale.

„Trebuie să fie elaborat proiectul şi să aibă loc consultări publice, ulterior în CMC trebuie să se găsească 26 de voturi pentru a aproba planul urbanistic de dezvoltare pentru această zonă. Noi, în CMC, vom fi împotrivă. Procedura e anevoioasă şi noi la fiecare etapă vor fi fermi pe poziţii şi vom apăra interesele Republicii Moldova”, a spus Igor Dodon.

Încă în anul 2018 Guvernul Filip a aprobat un proiect care prevedea transmiterea terenului cu o suprafaţă de 5 ha a fostului Stadion Republican către Guvernul SUA pentru construcţia sediului unei noi ambasade. Decizia a fost ulterior anulată de coaliţia tacită PSRM-Şor din fosta legislatură – se presupunea că în acel loc va fi construit un parc de distracţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

J0369 Wollf
31.07.2021, 15:58:24

Dondon...ia te de mana cu madam Fofoanca ex senatoare hAUR si aruncati va in Dunare...amandoi imbratisati si intr un ...lung pupic ....sperietoare neobolsevica ce esti...DISPARI....

Modifică Setările