Dodon dezvăluie ce acorduri urma să semneze cu Beijingul şi sugerează că a pierdut alegerile pentru că Occidentulul nu a vrut apropierea Moldovei de China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a dezvăluit, în premieră, că pe când era la şefia statului urma să semneze „trei acorduri importante” cu China. Igor Dodon a sugerat că apropierea Moldovei de China l-a costat ulterior funcţia de preşedinte. Potrivit lui Dodon, unii experţi afirmă că liderii statelor din regiune care au încercat să aibă relaţii strânse cu Beijingul au fost înlăturaţi de la putere.

„Acum are loc o luptă acerbă între Occident, pe de o parte, şi Rusia şi China, pe de altă parte. Toţi înţeleg asta. Occidentul încearcă să formeze o coaliţie a ţărilor din regiune care să fie îndreptată împotriva Rusiei şi Chinei. Uitaţi-vă ce se întâmplă în vecinătate. Atunci când au venit investitori străini, aceştia au fost eliminaţi”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru Primul în Moldova.

Dodon a mărturisit că, în 2020, trebuia să aibă o vizită la Beijing, unde urma să semneze cu preşedintele Chinei „trei acorduri importante”. Igor Dodon nu a precizat de ce vizita sa în China aşa şi nu s-a realizat, însă a oferit detalii despre documentele ce urmau a fi semnate.

Potrivit lui, este vorba despre un acord privind parteneriatul strategic între Moldova şi China, un acord privind comerţul liber între China şi Moldova şi un acord ce presupunea regim liber de vize între cele două state.

Dodon a menţionat că aceste acorduri ar fi adus beneficii enorme Moldovei, deoarece vinul moldovenesc ar fi putut ajunge uşor pe piaţa chineză, iar fluxul de turişti chinezi în Moldova ar fi crescut semnificativ.

„Interesul ca noi să nu ne apropiem de China şi Rusia este foarte mare. Occidentul îi va folosi pe politicienii de pe dreapta (proeuropeni) pentru a realiza aceste obiective”, mai adăugat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite