Dodon, în discuţii cu ministrul Apărării şi secretarul CSS privind planul de acţiuni dedicat aniversării a 75 de ani de la Operaţiunea Iaşi-Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a convocat o şedinţă de lucru în cadrul căreia au fost discutate detalii privind organizarea, în perioada 23-25 august, a acţiunilor „dedicate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”. Pe lângă preşedintele ţării, la eveniment au participat mai multe persoane din anturajul acestuia, precum ministrul Apărării, Pavel Voicu, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, VIctor Gaiciuc, şi şeful fracţiunii PSRM, Vlad Bătrîncea.

„Conform planului de activităţi, cele mai multe evenimente vor avea loc în ziua de 24 august, atunci cînd se împlinesc 75 de ani de la eliberarea Chişinăului în cadrul Operaţiunii Iaşi-Chişinău. În această zi va avea loc tradiţionala depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate”, ulterior se va desfăşura o ceremonie de comemorare la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni””, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, va avea loc inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai Capitalei, din faţa sediului Academiei de Ştiinţe a Moldovei, restaurat la iniţiativa preşedintelui ţării.

Dodon susţine că „evenimentele din ziua respectivă vor finaliza prin prezentarea în premieră a filmului documentar „Operaţiunea Iaşi-Chişinău. Istoria Moldovei”, realizat sub egida preşedintelui şi un concert grandios în Piaţa Marii Adunări Naţionale”.

„Evenimente de comemorare a ostaşilor căzuţi în luptele de eliberare a Moldovei vor avea loc în aceste zile în mai multe oraşe din ţară, inclusiv cu participarea mea în oraşele Comrat, Hânceşti, Ştefan-Vodă”, a mai spus Dodon.

Operaţiunea Iaşi-Chişinău este calificată de unii istorici drept eliberare a Basarabiei de sub ocupaţia germano-română, iar de alţii – începutul ocupaţiei sovietice. Se referă la luptele dintre Armata Roşie şi aliaţii germano-români de la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie 1944.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite